Подготвят царско изпращане за абитуриентите на Велико Търново на Царевец

Мисия

11-06-2020, 18:05

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Идеята за новия формат на изпращането на кмета Даниел Панов

За първи път в десетилетната история на абитуриентските балове, във Велико Търново те не се състояха на 24 и 25 май заради епидемията от COVID-19. Баловете обаче не са отменени – те ще състоят на 26, 27 и 28 юни, а дефилето за изпращането на зрелостниците ще бъде на Царевец. За да бъде още по-атрактивно и запомнящо се събитието за зрелостниците, то ще бъде съчетано с историческа възстановка.

В главната крепост на Търновград – столицата на Втората българска държава, младите хора ще бъдат посрещани от царското семейство и най-близките до владетеля боляри.

Идеята за новия формат на изпращането на абитуриентите е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, а екипът му в Общината вече активно работи по организацията.

Общо 783 зрелостници от Велико Търново ще преминат по червения килим, който ще бъде разположен от площад „Цар Асен I”до Първата порта на Царевец върху тартанова настилка. Царското посрещане на абитуриентите крепостта ще бъде на площадките под Пирамидата на Независимостта. Там ще бъдат връчени грамотите на отличниците.

Създадена е специална организация за спокойното протичане на събитието и за ограничаване на струпването на много хора на едно място. Във всеки от дните абитуриентите ще бъдат разделени на два потока – първи от 17,30 ч. и втори – от 19,30 ч. Движението на автомобилите ще се регулира чрез двоен филтър – с пунктове пред Централна поща и пред Велчова завера. До музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат пропускани само автомобилите, с които се придвижват абитуриентите. За целта предварително ще бъдат осигурени пропуски.

В първия от трите дни – 26 юни, ще бъде изпращането на зрелостниците от Езикова гимназия, Професионалната гимназия по туризъм и Средно училище „Владимир Комаров“.

Вечерта на 27 юни е отредена за абитуриентите от СУ „Емилиян Станев“, Американски колеж „Аркус“, ПМГ „Васил Друмев“ и Професионална гимназия по моден дизайн.

На 28 юни е планирано изпращането на завършващите от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Старопрестолна гимназия по икономика, Професионална гимназия по електроника, Хуманитарна гимназия, Спортно училище и Средно училище „Вела Благоева“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)