Жена дари над 150 000 лева на „Ротари България”

Велико Търново Лайф

12-06-2020, 18:09

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изпълнител на завещанието на Боянка Йотова е великотърновската адвокатка Даниела Минева

Над 150 000 лева от личните си спестявания е завещала на хуманитарната организация „Ротари България” Боянка Йонова. Средствата са за изграждане на детска спортна площадка и са от установената до момента наличност по банкови сметки на Йонова, която си отива от този свят миналата година. Предстои да бъде установена и наличността по още две сметки на Йонова в английски банки и е възможно сумата да се увеличи.
Трогателната  и вдъхновяваща история разказва великотърновската адвокатка Даниела Минева, която е изпълнител на завещанието на Бояна и движи всички процедури по осъществяване на благородното начинание.
„С Бояна се познаваме още от 90-те години на миналия век“, разказва Минева.
Йонова е търновска снаха, завършила е ВТУ и е била омъжена в старата столица. Останала да работи във Велико Търново, а пътищата с адвокатката се кръстосали покрай приватизация на едно от предприятията за ремонт на битова техника. Постепенно двете се сприятелили, защото се оказало, че са родени в един и същ град – Тутракан.
След смяната на собствеността на предприятието и променената икономическа ситуация в страната, Бояна заминала на работа в Англия. Вече била разделена със съпруга си, а малко по-късно при нея в Лондон пристигнал и нейният син.  Всеки път, когато се връщали във Велико Търново, те се срещали с Даниела Минева, за да си споделят радости и трудности от пребиваването зад граница.
„Бояна беше прекрасен човек – деликатна, красива и трудолюбива жена, но за съжаление, животът й поднесе много трудни моменти и изпитания“, разказва адвокатката. Синът на Бояна загива при трагични обстоятелства. Няколко години след това, едва преживяла шока от загубата на детето си, на жената откриват заболяване и медиците поставят най-тежката диагноза.
„Тя до последно вярваше, че ще се оправи и не се предаваше“, казва Минева. Но, явно предчувствайки как ще се развият събитията, Бояна решава да сложи в ред наследството си. Тя споделя с Даниела Минева, че има немалко средства, вложени в банки и, че желае те да бъдат дарени за определена кауза. Сестра й, която живее в Русе и няма наследници, била добре осигурена материално, а майка й починала, така стигнала до идеята къде точно да отидат парите.
„Най-светлите й спомени бяха за нейното детство в Тутракан. Често ми говореше за това, как е тичала до късно вечер в парка до дома им, как се е прибирала с ожулени колене, но безкрайно щастлива от безгрижното си детство на брега на Дунава“, разказва Даниела Минева.
Малко преди да почине, Йонова взема решение да дари всичките си спестявания на „Ротари България”, за да може по този начин в парка в Тутракан да бъде изградена площадка за деца. Бояна признала пред Минева, че е била свидетел на високия обществен авторитет и доверие, с което се ползва хуманитарната организация в Лондон,  както и че е запозната с благородните цели и активната дейност на българските ротарианци. Голяма била радостта й и да разбере, че съпругът на Даниела Минева – Митко Минев, е първият великотърновец, който в близкото бъдеще щял да заеме най-високата позиция в българската организация – Дистрикт Гуверньор на Дистрикт 2482 – „Ротари България”. За съжаление, месец преди Минев да поеме официално поста миналата година, Бояна си отива от този свят. В изготвеното завещание, разкрито след нейната смърт, изрично е посочено, че с парите от спестяванията й следва да бъде изградена и поддържана детска спортна площадка за ролери в парк „Христо Ботев” в Тутракан.
След кончината на Бояна последвала дълга и сложна организация по траурните процедури, оформяне на документи, кореспонденция с властите и пренасяне на урната с праха й в България. Изпълнено било желанието й той да бъде пръснат над река Дунав.
Последвало разкриването на сметките в българските банки, в които наличността била почти 150 000 лева.
Сега предстои нелеката административна работа по разкриване на наличностите и в два лондонски трезора, където е вероятно да има поне още толкова средства. А междувременно, в Тутракан вече тече процедура по изменение на Подробния устройствен план за ситуиране на детската площадка в парка. Съпричастност към изпълнение на волята на дарителката, оказват местния Ротари клуб, кметът на града, както и цялото ръководство на местната Община.
„Осъзнатото решение на Бояна да дари тези средства в полза на децата, чрез Ротари организацията ни в България, буди истинско възхищение. Чест и отговорност е за нас да осъществим нейната воля, казва Дистрикт гюуверньорът на Дистрикт 2482 Митко Минев. Най-голямата част от хуманитарните проекти на нашата организация са свързани с децата и младежите, защото те са бъдещето. Жестът на Бояна Йонова е категорично доказателство за доверието, с което се ползва Ротари и това още повече ни задължава да следваме нашите цели и да работим безкористно в полза на обществото, допълва Минев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов