12-годишният Александър Денев е финалист в Онлайн конкурса „Пендара”

Мисия

13-06-2020, 13:22

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младежът е възпитаник на Вяра Петрова и се обучава в НЧ ”Иван Вазов – 1893” - Първомайци

Дванадесет годишният Александър Денев от Първомайци успешно премина във втори финален етап на Онлайн конкурса за Северняшка и Добруджанска песен „Пендара”. Младежът е възпитаник на Вяра Петрова и се обучава в НЧ ”Иван Вазов – 1893” - Първомайци. Конкурсът се организира от Сдружение за фолклор „Цветница” – гр. Попово, като следствие на извънредната ситуация, в която бе поставен целия свят и с основна идея и кауза – популяризиране и съхранение на фолклорното песенно изкуство.
За по-малко от месец 216 изпълнители от цялата страна се включиха в тази кауза, като сред тях са деца от елитни музикални училища в страната. Конкурсът е със състезателен характер и се оценява от професионално жури в състав: добруджанските народни певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушлийска, както и продуцентът в БНТ и северняшки певец – Даниел Спасов. Надпреварата протича в два етапа с ясно изразени критерии, по които до втори кръг са допуснати общо 102 изпълнители в четири възрастови групи. Вторият кръг на конкурса вече е в ход. Той е с по-високи критерии и дава равен старт на всички достигнали до него. Включва разучаването на нова зададена от журито песен в рамките на седмица, както и записването и на клип в същия този период. Оценяването ще се проведе от 15 до 21 юни, като в този период ще може да се гледат видеата и от онлайн публиката на страницата на конкурса. В същият срок журито ще определи победителите. Изключително интересна е и идеята за наградата на Големия победител, определен като „Глас на пендара”, а именно автентична златна пендара от периода преди Освобождението. Интересна е именно историята на тази пендара, която е свързана с пламналата през 1846 г. епидемия от едра шарка, при която детската смъртност е била изключително висока и властта предприема кампания за ваксиниране на децата. Всичко това се случва при управлението на султан Абдул Меджид. Масово обаче населението отхвърляло ваксинацията от страх и незнание. Лекарски екип стигнал и до Търново по настояване на тогавашния игумен на манастира Свето Преображение Господне – Схи монах Зотик. Народът категорично се възпротивявал и по тази причина целия екип решил да даде на всяко семейство, което ваксинира децата на всяко дете по една златна паричка – четвърт меджидие, като подарък и вечен спомен от султана.
Пендара на два века е не само чест за този, който с гласа си покаже, че я заслужава, но и изключителна отговорност. Такъв дар се получава веднъж в живота и той задължава притежателя му да продължи, съхрани и предаде на идното поколение знанието за българския фолклор.
„Любовта към народната песен в мен запали моята първа учителка по пеене Веселина Кожухарова, радвам се че с нея се открихме и тя видя в мен качества, за които не подозирах. Благодарен съм за подкрепата на родителите ми и на НЧ „Иван Вазов – 1893” - Първомайци, в лицето на Теодора Миновска. Но най-вече съм благодарен на сегашния си педагог Вяра Петрова. Тя ме учи с огромно търпение и упоритост, предава ми не само текста и музиката на песните, а и любовта и емоциите от тях, много добър човек и приятел е. За втори етап от конкурса вече сме изпратили клипа. Интереса към конкурса ми беше привлечен именно от този втори етап, в който всички участници влизаме малко в ролите на участниците от „Като две капки вода”. Всъщност целите ми бяха да разуча правилно и точно песента и да я изпълня по най-добрия възможен за мен начин, за всички Вас. Своята награда аз вече я получих във Ваше лице и в лицето на журито, което ме постави на равно с деца занимаващи се с пеене от много години и учещи в елитни музикални училища. Пеенето е преди всичко радост и наслада за ухото и душата, а не съревнование за кой е по- по- най”, споделя Александър, който е класиран за финалния кръг и на друг голям онлайн фолклорен конкурс – „Българин“, организиран от Фондация „Българин” – Варна. Той се готви и за сцената на Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който се очаква да се проведе около средата на месец юли.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов