Търновски хирург е част от Националната кампанията „Вземи краката си в ръце“

Животът

14-06-2020, 11:00

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В рамките на инициативата, д-р Ангел Григоров ще преглежда безплатно в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

За поредна година съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включва в Националната кампанията „Вземи краката си в ръце“ .
В рамките на инициативата, изявеният специалист ще извършва безплатни профилактични прегледи на пациенти в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Организатор е Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, с подкрепата на Servier, като има за цел да повиши информираността относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.
Безплатните прегледи ще се извършват на 1 юли, а записването става на сайта venite.bg
Кампанията се провежда в началото на лятото, тъй като именно това е сезона, в който венозната патология се засилва.
„През лятото е важно да имаме повече движение, основно за профилактика на венозната система. Движението на мускулите на крайниците движат кръвта. Със стоенето на едно място, мускулите не се движат, кръвта застоява, във вените й се получава оток, тежест, дискомфорт. Това са началните стадии на венозната патология. Една част идват още тогава, без дори да има изявени разширени вени“, казва д-р Ангел Григоров.
След времето извънредно положение и социална изолация в момента се наблюдават именно усложнения на хроничната венозна болест, а специалистът е категоричен, че причина затова е обездвижването от дългото стоене вкъщи и липсата на достатъчно движение навън, което води до венозен застои, който причинява оток и разширени вени.
Д-р Ангел Григоров разказва, че именно заради страха от пандемията в последните месеци се наблюдават тежки усложнения при артериалната патология.
„Пациентите чакат, чакат месец и половина и идват, когато болестите са много напреднали, не само венозната патология. При артериалната патология най-често се наблюдаваха такива случаи. Единият пръст е станал син, другият до него също започва, но заради коронавируса се чака и вече пристигат при нас идват в много краен стадий, в много от случаите имено заради това се стигаше до загуба на пръст или част от крайника“, допълва д-р Григоров .
Съдовият хирург пояснява, че целта на кампанията „Вземи краката си в ръце “ е пациентите, които не са си обръщали внимание да поправят това, да обърнат внимание сега, когато все още е рано, а не когато вече са се образували разширените вени, започнали са други усложнения на хроничната венозна болест.
„Терминът разширени вени, това е част от даден етап от развитието й.От нулевата когато нямаме нищо видимо, само усещане з тежест и дискомфорт, появата на мрежички, капиляри . През втория етап започват да се виждат вече вените, след това за разширените вени. По време на четвърти стадий кожата се променя, кафява пигментация да появява, става по –груба, вече в пети стадий се появяват белезите от прекараните язви на крака. Шестата, последна степен е, когато имаме активна язва на крака“, допълва д-р Ангел Григоров и подчертава, че хроничната венозна болест е заболяване, което не може да се спре, но може да се забави и да се намалят усложненията, които води тя след себе си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов