Провеждат в НВУ първото начално военно обучение за средношколци у нас

Мисия

16-06-2020, 16:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младите гвардейци от ученическия гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“ са първите ученици

Първото многодневно начално военно обучение за средношколци в България ще се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“. Ръководството на Военният университет на база опита от предходните години от провеждане на начално военно обучение за студенти и младежи за първи път организира подобно обучение за ученици, което ще започне на 28 юни във Велико Търново.

 

В рамките на шест дни 20 момичета и момчета от Девети Етърски, ученически гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“ в старопрестолния град ще получат начални военни познания в Националния военен университет „Васил Левски“. Учебната програмата предвижда запознаване с всички основни дисциплини на военното изкуство. Запознаване с основни видове стрелково оръжие и бойна техника, строева и физическа подготовка и преминаване на полоса, теренни занятия, включително участие в занятия по ориентиране в местността, изграждане и бивакуване във военен лагер и дори участие в учебни стрелби.

 

На 3 юли от 11:00 ч. на ритуалния плац на НВУ „Васил Левски“ с участието на курсанти от военният университет и гвардейци от Националната гвардейска част в София участниците в първото по рода си начално военно обучение за ученици ще получат лично от министърa на отбраната Красимир Каракачанов сертификати за успешно завършения курс на обучение.

 

На същия ден в присъствието на официални лица и гости ще бъде осветено и тържествено връчено знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд. За времето на събитието достъпът на граждани, близки и приятели до ритуалният плац на военният университет ще бъде свободен и всеки желаещ ще може да стане съпричастен на това особено тържество.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов