Депутатът Станислав Стоянов ще съдейства за възстановяването на моста за Килифаревския манастир

Мисия

17-06-2020, 10:55

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съоръжението е най-пряката връзка на манастира с пътя за Хаинбоаз и прилежащия паркинг

Народният представител от ГЕРБ Станислав Стоянов пое ангажимент да съдейства за това Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да отпусне средства за разрушения пешеходен мост на Килифаревския манастир. Стоянов посети светата обител по време на поредните си приемни за граждани, които този път проведе в Килифарево и Вонеща вода.

Пешеходният мост, който е държавна собственост, е най-пряката връзка на манастира с пътя за Хаинбоаз и прилежащия паркинг, където са спирали автобусите с туристи. По време на наводненията през 2014 година мостът беше отнесен и оттогава имаме голям проблем, сподели сестра Варвара, която управлява манастира след смъртта на дългогодишната игуменка майка Юстина.

Стоянов е бил запознат с казуса от съветника от групата на ГЕРБ във Великотърновския общински съвет Георги Марков, който сподели, че е приел изграждането на моста като лична кауза. С подкрепата на кмета на Велико Търново Даниел Панов проектът за изграждане на моста е бил изготвен и внесен за разглеждане в Комисията. Необходимите средства са в размер на над 800 000 лева.

Ние се самоиздържаме и приходите от посещенията на туристи и гости  са много важни за нас, затова се молим мостът да бъде възстановен, обясни сестра Варвара. Тя припомни пред Стоянов, Георги Марков и председателя на най-голямата група във Великотърновския общински съвет Деян Хаджийски историята на манастира, основан като книжовно средище около 1350 г. от св. Теодосий Търновски. Преминал през унищожения, манастирът е възстановен от майстор Колю Фичето, който построява шедьовър – църква с два параклиса в едно, както и жилищните сгради.

По късно народният представител и общинските съветници се срещнаха и разговаряха с жители на Килифарево и Вонеща вода. Те обсъдиха с кмета  на града Димитър Събев предложението на младите хора на празен терен около 3 дка в центъра да бъде изграден парк с алеи за разходка и спортни съоръжения.

Проблемът на своето населено място изложи на срещата с депутата и кметският наместник на село Габровци. Там има частично изграден водопровод, в който са вложени над 750 000 лева, но дейностите не са завършени и той все още е неизползваем. Стоянов пое ангажимент да проведе разговори с представители на Министерството на реигоналното развитие  и благоустройството за финализиране на водопровода. Учителки от училището в Килифарево споделиха надеждата си да бъде реализиран проектът за саниране и на тази училищна сграда, за да бъдат осигурени добри условия на децата.

Поставяне на радар със съответните обозначителни пътни знаци на пътя Вонеща вода - Трявна, който е част от републиканската пътна мрежа. Това е искането на жителите на Вонеща вода, което те поставиха пред народния представител.  Тук автомобилите се движат с много висока скорост, въпреки ограниченията, а на пътя често излизат деца с велосипеди, изразиха притесненията си местните хора.  Жителите на Вонеща вода споделиха и свое предложение транспортните фирми за междуградски превози да разрешат на автобусите, пътуващи за Стара Загора, Сливен, Ямбол, Повдив, Бургас и обратно, да спират във Вонеща вода.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов