По инициатива на Станислав Стоянов депутати дариха защитни средства на наши сънародници в Мала преспа

Мисия

19-06-2020, 11:51

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С дарение от 10 000 лв. ще бъде направен ремонт и ще се купят компютри за общинското училище в с. Шиштавец в Кукаска Гора

По инициатива на великотърновския народен представител от ГЕРБ Станислав Стоянов бяха дарени предпазни паравани, шлемове и препарати на представители на българската общност в Мала преспа, Албания. В инициативата се включиха колегите на Стоянов в парламента Красимир Богданов и Йордан Йораднов от Обединени патриоти.

Станислав Стоянов обясни, че това е жест на подкрепа към нашите сънародници от българското малцинство в Албания, което неотдавна бе официално признато. Великотърновският депутат и инициатор на множество родолюбиви начинания, изтъкна задоволство от факта, че българската държава полага усилия за подпомагане на общността ни в Албания. Стоянов припомни, че вече е изградена голяма част от пътя Билища – Връбник в Южна Албания, МвНР пък осигури средства за оборудване на кабинет по информационни технологии за училището в с. Големо Острени в района на Голо бърдо.

С дарение от 10 000 лв. от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти ще бъде направен ремонт на помещения и закупуване на компютри за общинското училище в с. Шиштавец в Кукаска Гора. В училището се обучават 600 деца от български етнически произход от Шиштавец и още няколко горански села. Българските депутати поеха ангажимент за това дарение при посещение в Тирана през октомври миналата година, а предстоящата лятна ваканция за учебното заведение ще позволи да се извършат ремонтните дейности. България предостави и защитни средства за борба с коронавируса. Частен български дарител пък предостави линейка, противопожарен и високопроходим автомобил за община Пустец.

Депутатът Станислав Стоянов припомни още, че през март тази година  председателят на Фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев посетиха българското малцинство в Албания. Те се срещнаха  с кметове от област Корча и с  областния управител, за да обсъдят икономическото развитие, образованието, ситуацията със малцинствата и развитието на връзките между албанските училища и училище „Цар Симеон Велики“, а също и предстоящия образователен семинар на Фондация „Българска памет”, в който ще вземат участие талатнливи младежи от българската диаспора в Албания.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов