Отоплението с твърди горива и автомобилите са основните замърсители на въздуха във Велико Търново

Мисия

21-06-2020, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През януари стартира фаза 2 от проекта за пилотната подмяна на 70 стари отоплителни уреди в града

Източник на замърсяването на въздуха с фини прахови частици във Велико Търново е битовото отопление с твърди горива през студеното полугодие, както и емисиите от „Топлофикация ВТ“ АД. Това сочи анализ на общинската администрация, в който не се подценява и приносът на автомобилния транспорт и промишлеността. За разрешаването му се търси прилагане на финансови и законодателни мерки на национално ниво за битовото отопление на гражданите през студените месеци, с приоритет за използване на централно топлоснабдяване, природен газ и екопелети за сметка на въглища и дърва.

На общинско ниво и през 2020 г. ще продължи прилагането и изпълнението в пълна степен на заложените мерки в Плана за действие към Програмата за подобряване на качеството на въздуха, което ще гарантира спазване на допустимите норми и предотвратяване на по-нататъшно замърсяване. В същото време като извод се налага  и безспорния факт, че фоновото ниво на замърсителя бележи намаление спрямо предходната година. През  2019  г. са извършени 184 измервания  на бензен, като измерената средногодишна концентрация не превишава средногодишната норма за опазване на човешкото здраве (5 pg/m3).

От м. октомври 2019 г., в изпълнение на условие от издадено комплексно разрешително на „Кроношпан България“ ЕООД, започна да функционира автоматичен пункт за мониторинг на качеството на въздуха, като данните от пункта са публично достъпни на страницата на РИОСВ - В. Търново. Друг фактор, допринасящ за замърсяване на въздуха е запрашването е  обработката на пътната инфраструктура с инертни материали през зимния период. В тази връзка, след приключване на дейностите по зимно поддържане се извършва почистване от пясък и измиване на уличната мрежа в града. Също така, върху качеството на атмосферния въздух оказва влияние и промишленото замърсяване.

През 2019 г. е извършен мониторинг и е изготвена оценка от РЗИ - Велико Търново на шумовото натоварване в гр. В. Търново, причинено от автомобилния транспорт. Броят на пунктовете за наблюдение през 2019 г. в гр. В. Търново са 18. Мониторингът на шума през 2019 година показа, че  от  проведените  90  измервания  на  уличен  шум,  62 (68.86%) са със стойности над нормите.

Община Велико Търново е асоцииран бенефициент по Интегриран проект „Българските община работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по програма LIFE+. Проектът стартира през октомври 2018г. и ще се реализира за срок от 6 години, като изпълнението е разделено на три етапа. Проектът е изключително полезен за град като Велико Търново, тъй  като  битовото отопление на твърдо гориво има голям принос към замърсяването на въздуха. Конкретно за старопрестолния град, инвестиционното намерение предвижда смяна на старите печки на близо 500 домакинства и монтиране на две автоматични мониторингови станции, които ще следят и предоставят на гражданите информацията за качеството на въздуха в реално време чрез сайта на Община Велико Търново. През 2019 г. се проведе социологическо проучване на нагласите на населението и бяха определени райони и зони,  в които има съсредоточаване на домакинства, използващи твърдо гориво за отопление и съответно бяха определени районите, за които ще се приложи схемата. През м. януари 2020 стартира фаза 2 от проекта. Ако процедурите  вървят без обжалвания, пилотната подмяна на 70  стари отоплителни уреди може да започне още преди следващия отоплителен сезон.

Община Велико Търново разработва и друг проект в сферата на чистотата на въздуха, който ще позволи на още домакинства да подменят своите стари отоплителни уреди или да им се поставят съвременни филтри.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)