110 бебета са се родини от началото на годината в горнооряховската болница

Мисия

25-06-2020, 13:22

Снимка:

МБАЛ Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те са с 50 повече от същия период на 2019 г.

С 50 бебета повече са се родили за полугодието на т.г. в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица в сравнение със същия отчетен период на 2019 г.

От 1 януари до 30 юни м.г. са проплакали 110 новородени, а от началото на тази година до вчера - 160. Въпреки епидемията от коронавирус, броят на ражданията в болницата е нараснал. По време на карантината от 13 март досега, ражданията са 86, като от тях 25 са със секцио.

Родилките са били от цялата област- от общините Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново, Павликени, Стражица, Елена, Златарица.

По време на карантината са се родили и три двойки близнаци. И трите двойки са били доносени и са родени по оперативен път, уточняват от отделението.

На 23 юни са се родили Мария и Йордан, рожби на 31-годишната Полина Димитрова от лясковското село Козаревец. Майката и бебетата са още в отделението под грижите на медицинските екипи. За нея това е второ раждане, има и осемгодишно момченце. В екипа, който е водил раждането, са били д-р Михаил Милатович, д-р Димитър Сотиров и анестезиолога д-р Христо Събев, и операционна сестра Женовева Георгиева.

От 13 март досега противоепидемичните мерки в отделението са строги и не са облекчавани. Свижданията и до момента са забранени. Заради това е налице бум на комуникациите от дистанция между майки и татковци по вайбър и месинджър. Щастливите роднини се радват на бебетата чрез видеочатовете, коментират от персонала на АГО.

Отделението е обезпечено с дезинфектати, маски, защитни облекла.

В болницата няма случаи на заразен персонал, въпреки, че се лекуват и пациенти с COVID-19.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)