АЗП: Събирането на глоби по границата е неправомерно

Животът

28-06-2020, 17:56

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК) за незаконното спиране на границите на България заради неплатени глоби към КАТ. Според организацията това нарушава свободното придвижване в Европейския съюз.

"Подкрепяме становището на Омбудсмана на Република България Диана Ковачева, че наказателен фиш няма проблем да бъде връчен на границата, но не и да бъде забранено на хората да преминат, ако откажат да платят. Според нас се нарушава още и самата българската Конституция, тъй като те спират да упражниш своето конституционно право да напуснеш страната", посочват от Асоциацията. Според членовете й, предприетите мерки "връщат България във времето на комунизма", когато не всички са имали възможностат да излизат извън България.

"Основното ни право като граждани на ЕС е свободното придвижване и това е прието у нас при присъединяването си към общността. Държавата, в лицето на МВР и КАТ, трябва да измисли други начини да си събира глобите, за което например има Национална агенция по приходите (НАП) или други методи", коментират от организацията.

На 26.06.20 г. изтече срокът на общественото обсъждане на поредния законопроект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). "Промените дават огромно предимство на МВР в дейността им по събирането на парите от глобите и актовете, наложени по пътищата за всякакви нарушения. Промяната се прави с една едничка цел - да направи процедурата по налагането на глоби за пътни нарушения и събирането им по-лека.

 В новия текст на чл.186 д.(1) се казва следното: "Фишове за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание и електронните фишове по този закон се връчват по един от следните начини: 1. при съставянето им от контролните органи, когато се издават в присъствието на нарушителя; 2. с препоръчано писмо с обратна разписка, от лицензиран пощенски оператор, когато се съставят в отсъствие на нарушителя".

В същия текст се пояснява, че когато нарушителят не е открит на адреса му при второ посещение, се поставя съобщение на видно място, което го уведомява, че фишът за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание или електронният фиш може да бъде получен в 7-дневен срок в съответната структура на МВР", посочват от Асоциацията.

И допълват, че фишът за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание и електронният фиш се считат за редовно връчени с изтичане на този срок. Това ще се удостоверява с протокол за посещението на адреса, който ще съдържа кога, къде, кой го е съставил, имената на съставителя, всички действия по посещението на съответния адрес, с точна дата, час и минута. Така всички ще трябва да следят таблата във входовете си. От АЗП препоръчват тези действия да бъдат осъществявани по настоящ адрес на местоживеене, а не на адрес по регистрация, защото много хора всъщност не са на него. След като бъде връчен по този начин, започва да тече 14-дневен срок, в който фишът може да се обжалва. Накрая, в рамките на месец глобата вече ще се насочва към НАП за принудително събиране.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)