Откриха три жилищни блока в Горна Оряховица, санирани по проект, финансиран от ОП „Региони в растеж“

Мисия

29-06-2020, 13:57

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес лентата на реновираните жилищни сгради бе прерязана от кмета на Общината инж. Добромир Добрев

Три жилищни блока промениха своя облик в рамките на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.
Договорът между Министерство на регионалното развитие и благоустройството в качеството му на управляващ орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и Община Горна Оряховица в качеството на бенефициент по проекта бе подписан на 14 май 2019 г. Общата стойност на проекта е 1 724 239 лв., от които 85 % са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет.
Днес лентата на реновираните жилищни сгради бе прерязана от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Димитър Николов и собственикът на една от строителните фирми, извършили ремонта - Хасан Юсеинов. На откривано присъстваха още и заместник-кметът инж. Деница Коева, екипът на проекта с ръководител инж. Ивайло Обрешков, представители на стоителните фирми и граждани.
По проекта е направена енергийно ефективна реконструкция на жилищни кооперации на ул. „Росица“ №2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента; на ул. „Камчия“ №4, 6, 8 – с 24 апартамента и на ул. „Генерал Скобелев“ №6, 8, в която има 6 апартамента.
Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, и покрив; подмяна на дограма и др. прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове са освежени и стълбищните клетки и е осигурена достъпна среда до входовете на сградите.
С реализирането на проекта е повишена енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства преминаха в по-горен клас на енергопотребление. Подобрена е и жизнената им среда. Нашата цел е да подобрим условията на живот на съгражданите ни. Освен, че санирахме тези жилищни блокове, асфалтирахме и улиците около тях. Така кварталът постепенно започва да променя облика си. Желанието на ръководството на Общината е това да се случи във всички квартали. При възможност да се санират нови сгради по Националната програма за енергийна ефективност, ние ще продължим, тъй като има желаещи, а и отзивите за реновираните блокове са много добри, каза при откриването кметът инж. Добромир Добрев. Градоначалникът благодари на екипа на проекта, на строителите и не на последно място на гражданите за добрата екипна работа.
Фирмите, които извършиха строително ремонтните дейности на трите жилищни блока са ЕТ „Идеал-Хасан Юсеинов“, „Енел строй“ ООД и „Емили строй“ ЕООД. Строителният надзор на обектите се извърши от фирма „Канстракшън супервижън сървисис“ ЕООД.
Припомняме, че по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Горна Оряховица бяха санирани 14 панелни блока.

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)