РИОСВ: Няма отклонения в качеството на въздуха след аварията в „Свилоза“ АД

Животът

29-06-2020, 18:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По първоначална информация е засегната паропроводната част на котела

Експерти на РИОСВ – Велико Търново извършиха проверка по сигнал за настъпила аварийна ситуация на територията на „Свилоза” АД в Свищов. От извършената проверка на място се установи, че аварията е възникнала в 8,00 часа на 29.06.2020 г. на територията на содорегенерационен котел от инсталацията за производство на сулфатно избелена целулоза от широколистна дървесина към завода за целулоза.

По първоначална информация е засегната паропроводната част на котела. От отделената по време на аварията пара и създалото се налягане има частично нарушаване на облицовъчната конструкция на сградата, в която е разположена тази инсталация. От извършения преглед на данните от инсталираната система за непрекъснати измервания (СНИ) на емисиите от содорегенерационния котел е установено, че последните регистрирани валидни стойности са до 08.00 ч. на 29.06.2020 г. и не са установени превишения на определените норми за допустими емисии.

Тъй като все още е невъзможно да се достигне до съоръжението поради протичащия процес на неговото охлаждане, предстои да бъдат изяснявани причините и обстоятелствата, свързани с възникналата аварийна ситуация.

За периода от 08.00 ч. до 13.00 ч. днес от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в град Свищов не са отчетени превишения на нормите на измерваните показатели: озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов