Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов се срещна с жителите на Ресен, Никюп, Водолей и Дичин

Мисия

01-07-2020, 12:41

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Хората му поставиха десетки въпроси

Липсата на канализация и остарялата водопроводна мрежа са най-сериозните проблеми пред жителите на Ресен – най-голямото село в община Велико Търново. В понеделник ресенчани се срещнаха с народния представител от ГЕРБ Станислав Стоянов, който продължава с изнесените си приемни в региона. Той беше придружен от председателя на групата на ГЕРБ във Великотърновския общински съвет Деян Хаджийски и общинските съветници Росен Иванов и Нейко Генчев, които са пряко свързани с този район. Кметът на Ресен Йорданка Колева подчерта изключителната подкрепа, която населеното място и жителите на Ресен имат от местния парламент и лично от кмета на общината Даниел Панов. По думите на Йорданка Колева великотърновският кмет е запознат с проблема с водата и се търсят начини за справяне с казуса. Най-малко 30 млн. лева обаче са необходими за подмяна на водопроводната мрежа, която е дълга повече от 30 км., за изграждането на канализация и пречиствателна станция.

Ясно е, че това е сума, непосилна за общински бюджет, затова в селото изразиха надежда, че управлението на страната ще продължи да бъде стабилно, за да се осигуряват възможности за европейско финансиране на такива проекти. В Ресен споделиха с депутата още, че хората искат присъединяване към водопреносната мрежа от яз. „Йовковци”, но отговорът от ВиК гласи, че дружеството няма капацитет за това. Станислав Стоянов пое ангажимент да проведе разговори с представители на МРРБ, за да се разгледат варианти за решаване на проблема.

Стоянов припомни колко недалновидно е било изключването на община Велико Търново от Програмата за развитие на селските райони при правителството на Орешарски, което попречи да бъдат усвоени много средства за малките населени места. Една от големите цели на кмета Панов и на великотърновските депутати от ГЕРБ е това да бъде поправено в новия програмен период, за да се даде шанс за много належащи ремонти и подобрения в селата от региона, посочи Станислав Стоянов.

В Ресен сега очакват да бъдат отпуснати средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за ремонт на читалището и за рехабилитация на шест улици.  Да се стегне стария полицейски участък и в сградата да се настани кмеството, е друга местна цел. Станислав Стоянов ще проведе разговори за намиране на решение и по казус с проблемен трафопост, който е изправил пред изпитание ресенчани наскоро. Заради подадено много високо напрежение са изгорели електроуредите на десетки семейства.

Все по-удобната за жителите на великотърновските населени места пътна инфраструктура бе сред темите в Ресен. Хората не крият колко са доволни от обновения неотдавна път между населеното място и с. Самоводене. Ремонтът на натоварената отсечка бе финансиран от правителството, по настояване на кмета Даниел Панов. Преди това старото трасе криеше сериозни опасности и предпоставки за ПТП.

Село Никюп е на път да се превърне в най-туристическото село в цялата община. Голям е и продължава да расте интересът на туроператорски фирми, организирани групи и индивидуални туристи към римския град Никополис ад Иструм. За да продължи да се поддържа този интерес е необходимо ремонтирането на близо 3-километровата отсечка от главния път Русе –Велико Търново до Никюп, посочи кметицата на селото Йорданка Атанасова, която обясни, че кметът Панов е приел като приоритет тази дейност. Йорданка Атанасова обсъди с народния представител Станислав Стоянов и възможността за газифициране на населеното място.

Стоянов посети Археологическия резерват и изрази задоволство от дейностите по неговото облагородяване и прекрасното експониране на ценните находки. Това е място, с което можем да се гордеем и то трябва да бъде показано на целия свят, заяви депутатът.

По-късно през деня Станислав Стоянов разговаря и с жителите на селата Водолей и Дичин. Да се обособи площадка с детски и спортни уреди на открито, иска кметицата на Водолей Антоанета Тодорова. Това е селото с най-голям прираст в общината, подчерта тя. Такива съоръжения има в двора на училището, но той се заключва. Стоянов обеща да съдейства, на първо време с поставянето на маса за тенис, а в последствие да се търси финансиране за поставяне и на още няколко уреда в центъра на селото.

Спреният поливен канал пък е голямата болка на жителите на Дичин. Десетки хора от селото, сред които  и заселници от Канада, дойдоха на срещата с депутата. Всички те се обединиха около мнението, че най-младият кмет в общината Николай Теодосиев, в синхрон с общинската управа, работи сърцато за подобряване на живота на населеното място. Заради спрения канал обаче, хората не могат да поливат градините си и за това използват скъпа питейна вода. Стоянов се ангажира да проучи въпроса и да проведе разговори със съответните институции.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)