37 души са под карантина, след като търновски зрелостник заболя от коронавирус

Животът

01-07-2020, 16:19

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

11 са учители, 7 са съученици на болния, а 19 са от персонала на две заведения

Областният управител проф. д-р Любомира Попова, която е и председател на областния щаб за борба с коронавирус, даде брифинг във връзка със заболял абитуриент от старата столица.

"Искам да успокоя всички, че няма място за паника и притеснение, всички мерки за ограничаване на заразата са взети. Областният щаб за борба с коронавирус се справя с трудната ситуация, но пак казвам, че няма място за притеснение. Издирени са всички, които са били в контакт със заразения абитуриент, на тези, които са били на първа линия, вече са им направени тестове. Заведенията, в които е имало тържества, вече са затворени за дезинфекция. Поддържаме постоянна връзка и с НОЩ. Искам да благодаря на всички директори на училища и на отговорните институции, че работиха много през последните два дни, за да ограничим заразата и да предотвратим нейното разрастване. Апелирам към всички жители на областта да спазват мерките препоръчани от МЗ и да не подценяват опасността. Както всички знаете, това е нов вирус , който все още е малко познат не само в България, но и в целия свят", каза тя.

Директорът на РЗИ - Велико Търново д- Евгения Недева обясни, че във връзка с регистриран на 29.06.2020 г. лабораторно потвърден случай на COVID - 19 при зрелостник на ЧПГ „АК – АРКУС“ ЕООД – Велико Търново, от РЗИ – Велико Търново са предприети своевременни противоепидемични мерки. Извършено е епидемиологично проучване, като са анкетирани общо 125 души, на които е извършена оценка на здравния риск. Заболялото лице е хоспитализирано в лечебно заведение в гр. Русе с диагноза пневмония. Празничната вечеря на абитуриентите от ЧПГ „АК – АРКУС“ ЕООД и СУ „Ем. Станев“ – Велико Търново се е състояла на 27.06.2020 г. в ресторант „RAYA GARDEN“, след което абитуриентите продължили да празнуват в „Пайнер Премиум Денс Център“ – Велико Търново. На 30.06.2020 г. от екипи на РЗИ – Велико Търново и РУ на МВР – Велико Търново са извършени проверки в двете заведения по спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. При проверките не са установени нарушения. С цел превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, до управителите на ресторанта и дискотеката са издадени предписания от РЗИ – Велико Търново за предприемане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки – въвеждане от 30.06.2020 г. на карантина за 48 часа, включваща почистване и двукратна дезинфекция на всички повърхности и помещения.

Под карантина за 14 дни с предписания на РЗИ – Велико Търново са поставени общо 37 лица – 11 учители на ЧПГ „АК – АРКУС“ ЕООД и 7 ученици, близки контактни на заболялото лице, както и 19 души персонал на горецитираните заведения. На останалите контактни лица е препоръчано да се самонаблюдават и при наличие на симптоми да се обърнат към личния си лекар или към РЗИ, при липсва на такъв. Проучването по издирване на контактните лица продължава, тъй като с част от абитуриентите не е било възможно осъществяване на телефонна връзка.

Към момента 10 лица с респираторни прояви са насочени за консултация и за вземане на проби (тест PCR). От екипи на РЗИ – Велико Търново е започнало поетапно изследване с тест PCR на установените контактни лица от първи ред. Действията на инспекцията са съгласувани с Министерството на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор.

Към 01.07.2020 г. на територията на област Велико Търново броят на диагностицираните за COVID - 19 лица е 43, от които 26 са излекувани, 7 са на домашна изолация за 14 дни, 6 лица са хоспитализирани (3 – в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ ЕООД – Горна Оряховица, 2 – в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – Велико Търново и 1 – УМБАЛ „Света Анна“ – София) и 4 са починали. Към 01.07.2020 г. са извършени приблизително 3 000 изследвания за нов коронавирус (с бързи тестове PCR) от РЗИ – Велико Търново. Във връзка с изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната, на 24, 25 и 26 юни 2020 г. от екипи на РЗИ – Велико Търново и органите на МВР са извършени общо 82 проверки на територията на област Велико Търново. Проверени са обекти, в които предстои провеждането на баловете на зрелостниците от випуск 2020 г.; търговски обекти, в т.ч. МОЛ Велико Търново и търговски комплекс „Европа“; ДКС „Васил Левски“, спортни центрове, фитнес клубове и зали, игрални площадки; обекти, в които се провеждат занимания от областта на танцовото, творческото и музикално изкуство (ДНА, театри, читалища, балетна школа и други); автобусни линии на градския и междуселищния транспорт и др.; места за настаняване, заведения за хранене и развлечения и др. При извършените проверки не са установени нарушения на въведените противоепидемични мерки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов