Президентът присъства на учредяването на IX Етърски ученически гвардейски отряд

Мисия

03-07-2020, 12:51

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тържествено в НВУ бе осветено знамето на отряда

На тържествена церемония днес, в присъствието на президента Румен Радев, в Националния военен университет „Васил Левски” бе учреден IX Етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. На тържественото освещаване на знамето на отряда присъстваха депутати, общински съветници, военнослужещи, а специално участие в церемонията взе Представителният ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Знамето на Отряда бе осветено то Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

„За мен е чест и удоволствие да присъствам на това вълнуващо не само за вас, а и за България, събитие - връчването на знамето на Девети Етърски ученически гвардейски отряд. Искам първо да се обърна към организаторите и вдъхновителите на това събитие - инициативата Младежки гвардейски отряди, Министерство на отбраната,  Националният  военен университет, община Велико Търново и да ви поздравя за това, че вдъхвате оптимизъм за бъдещето на България, защото заставате зад една велика и непреходна кауза - възпитанието на младите българи в дух на патриотизъм, обич към България, чест, дълг и достойнство. Вашето начинание заслужава дълбоко признание. Тази инициатива има вече 14-годишна история. През 2006 г. беше сформиран първият ученически гвардейски отряд. Всяко време ражда своите герои, но аз съм убеден, че тази инициатива дойде точно във времето, когато се ширеше нихилизъм и криворазбран глобализъм. За да осъзнаем ние като народ и да предадем на нашето младо поколение, че България може да я има, ако стоим здраво стъпили на своите корени, ако уважаваме родовата памет и следваме духовния завет на нашите национални герои. И в това е ценността на тази инициатива.
Искам да се обърна към вас, ученици. Да ви поздравя за смелата решителна и важна крачка, която правите вие в живота си. От тук нататък вие ще трябва да бъдете пример за вашите връстници във всичко, което правите. Това е голяма чест и отговорност и аз съм убеден, че вие ще изпълнявате тази отговорност както се полага на достойни млади българи.
Обичайте вашия град красив и древен. Тук всеки камък нашепва история. Вашият град е извор на национална гордост, самочувствие и оптимизъм за нашето бъдеще. Следвайте указанията, знанията, заветите на вашите учители. Защото те дават всичко възможно не само да ви подготвят за бъдещето на живота с необходимите знания, умения и качества, но и да ви предадат националните ни ценности.

Днешното знаме трябва да се носи гордо и неопетнено. То не е просто знаме, то е завет. Не забравяйте, че го получавате и на едно свято за България място - НВУ, откъдето започваха професионалния път поколения българи посветили живота си на сигурността и благоденствието на България. Носете и униформите си с гордост, с достойнство, чисти и неопетнени, защото те са символ на изконния стремеж на българина към свобода и достойнство. Бъдещето на България е във ваши ръце.” – това каза в обръщението си към ученическия Гвардейски отряд президентът Румен Радев.

Своите възпитаници поздрави и директорът на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ Татяна Данчева: „Днес ставаме свидетели на едно вълнуващо и тържествено събитие - учредяването на Девети Етърски ученически гвардейски отряд. Гвардията е един от символите на българската държава и именно тук в сърцето на Търновград, в сърцето на историческата и духовна столица на България, е мястото на младите гвардейци. На тези млади хора, които ще носят гвардейската униформа с гордост и с присъствието си ще допринасят за тържествената атмосфера при отбелязването на всички значими дати от нашата история. Но аз съм убедена, че участието в гвардейския отряд не е акт на показност. Ние учителите и учениците от гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ ясно съзнаваме, че сме част от една родолюбива кауза - да бъдат съхранени и пренесени във времето символите на българската държавност, нашата история, традиции и чест. И приемаме тази кауза като своя. За нас е изключително важно да формираме чувство на дълг и отговорност, на достойнство и национално самочувствие в младите хора, защото те са бъдещето на града ни и бъдещето на България.”

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов