МДТ представя на Царевец оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус

Мисия

04-07-2020, 12:00

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представлението е на 31 юли от 21 часа

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” ще представи на историческата крепост „Царевец” шедьовъра „Прилепът“ на Йохан Щраус-син. Със спектакъла великотърновският храм на Мелпомена за четвърти път ще участва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 31 юли от 21 часа. Билети вече се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на МДТ.

„Прилепът” е най-новото заглавие в афиша на театъра в старата столица. В спектакъла участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ. Гост-режисьор е Гълъб Бочуков, а диригент-постановчик - Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

„Прилепът” на великия Йохан Щраус-син е емблематично  произведение за епохата на виенската класическа оперета. То винаги е печелило одобрението на публиката и присъства неизменно в репертоара на световноизвестните оперни и оперетни театри, наред с произведенията на Моцарт, Верди, Вагнер. Либретото е създадено по комедийния фарс „Затворът“ на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Халеви „Новогодишната нощ“. Автори на оригиналното либрето са Карл Хафнер и Рихард Жене, но в своята сценична версия режисьорът е включил и руските преводи на Николай Ердман и Михаил Волпин, защото хуморът в някои от сцените звучи много по-славянски.

Когато френският композитор Жак Офенбах решава да не продуцира своята собствена версия на „Прилепът”, прехвърля тази задача на Щраус. По това време той вече е известен като Краля на Валса, композирал около 500 танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „Синият Дунав“. Въпреки това творецът изпитвал известни колебания. Според някои източници Щраус написал оперетата на един дъх – само за шест седмици без спира, за да спи или за да се храни. Творбата на знаменития австрийски композитор не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 г. във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. Оперетата е представена за първи път у нас в далечната 1919 г. в тогавашния „Свободен театър” в София.

„Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско,  създават усещането за празничност, лекота и хармония.

Премиерата на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син на откритата сцена на Царевец е на 31 юли от 21 часа. Билети се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на МДТ „Константин Кисимов”.  Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)