Победа за Алекс Дешков и подиум за Дани Арсов на старта на картинг шампионата

Спорт

06-07-2020, 19:26

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За търновските пилоти надпреварата бе дебют в по-горния клас

През изминалия уикенд на пистата в град Кюстендил, след почти 3-месечно отлагане заради епидемиологичната обстановка в страната, беше даден стартът на тазгодишния шампионат на Българска федерация по картинг - Национални картинг серии.
В състезанието взеха участие и двамата търновски пилоти, като и за двамата това състезание беше дебют в нов - по-горен клас.
Шампионът за 2019-а година при най-малките (клас MiniBG) - Алекс Дешков дебютира по шампионски и в новия клас - MINI (малко по-мощни и по-високооборотни двигатели и повече възможности за настройки). Месеците упорит труд и тренировки преди началото на шампионата дадоха своя резултат и пилотът от екипа на Пюър Спийд Рейсинг беше изключително категоричен през целия уикенд, като спечели с голяма преднина пред конкурентите си всяка една свободна сесия, квалификацията и последвалите 2 квалификационни манша (хийтове), а в двата неделни финала остави втория съответно на 3.5 и 6.5 секунди зад себе си, като приключи уикенда с максимално възможния брой точки.
За шампиона в клас MINI за последните 2 години - Дани Арсов, уикендът беше значително по-тежък и не-толкова успешен. Почти без никаква предсезонна подготовка при огромна промяна в техниката в новия клас (Rotax Max Junior - по-голямо и тежко шаси и 2 пъти по-мощен двигател вече с водно охлаждане), отново без професионална поддръжка от треньор и/или механик и при обичайния за него недостиг на консумативи, пилотът на GO GRILL показа характер и в конкуренцията на значително по-големи, по-здрави физически и много по-опитни пилоти, въпреки здравословните проблеми и преумората, големият успех според неговия екип (семейството му), е че изобщо успя да завърши общо 42-те обиколки при над 30-градусовата жега в двата неделни финални манша, като и в двата успя да удържи 3-тата позиция, което му осигури място на подиума.
На 25-и и 26.07.2020 предстои вторият кръг от шампионата на пистата в град Хасково, за който Алекс започва подготовката още през предстоящия уикенд, докато участието на Дани в него е под въпрос.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов