Над 170 творци си оспорват наградите в първия Национален конкурс „Асен Разцветников“

Мисия

08-07-2020, 12:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-много творби има в трета възрастова група – над 18 г.

 

Общо 255 творби бяха подадени за участие в първото издание на Националния конкурс „Асен Разцветников“. Надпреварата за поезия и проза е организирана от Община Горна Оряховица, НЧ „Напредък 1869“ и Литературен клуб „Асен Разцветников“ и е на тема „С пламъка на родолюбието“. Срокът за участие изтече на 30 юни, а журито вече се зае да оценява сътвореното от 171 души от цялата страна.
Най-много творби има в трета възрастова група – над 18 г. В нея са подадени 151 стихотворения и 56 разказа и есета. Активни са и младите хора между 14 и 18 г., включили се със 17 произведения в немерена реч и с 11 поетични. 12 стихотворения и 8 прозаични творби са изпратени в първа възрастова група – 11-14 г.
Стихотворенията ще оценява жури в състав Ивелина Цветкова – редактор в издателство „Многоточие“, и Станка Бонева – редактор във варненския вестник „КИЛ“. Нелеката задача да преценят кой се е справил най-добре в раздел „Проза“ имат Даниел Меразчиев - основател на Литературен клуб „Многоточие”, чиято цел е подкрепа и подпомагане на прохождащи български автори, който впоследствие прераства в Издателска къща „Многоточие”, председателят на горнооряховското НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров и главният библиотекар Светла Гъркова.
Организаторите са предвидили награди за заелите първите три места във всяка възрастова група в двата раздела. Специалната награда е издаване на книга на преференциална цена от издателство „Многоточие“. Прави впечатление, че в творбите на по-младите автори е заложен патриотичният изказ, докато при над 18-годишните акцент е социалната тематика. Надяваме се, предвид пандемията, да имаме възможност да връчим наградите в навечерието на Деня на народните будители на сцената на Читалището, разказа секретарят на НЧ „Напредък 1869“ Ваня Недева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов