Спортът остава без публика, затварят нощните заведения, празнуваме до 30 души на открито

Животът

09-07-2020, 12:45

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По разпореждане на премиера областните управители следят капацитета на болниците

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

Това са мерките, които предприема министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус у нас. Мерките бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на онлайн среща с Националния оперативен щаб.

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и, че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

100 лица са диагностицирани с COVID-19 към 00:00 часа днес на територията на област Велико Търново. Това съобщават от Областния оперативен щаб по данни на Регионалната здравна инспекция. Излекуваните са 32 лица, в домашна изолация са 56 души, осем пациенти са в болница.

През последното денонощие в Националната информационна система са потвърдени лабораторно 8 нови случая на COVID – 19 във Великотърновска област. Три от тях имат връзка с нощния клуб, в който са празнували абитуриентите; един е контактен на друг случай и четири са без епидемиологична връзка, както помежду си, така и с абитуриентските тържества.

 Очаква се в следващите часове министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да излезе със заповед, с която ще бъдат върнати част от по-строгите епидемиологични мерки на територията на цялата страна.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)