Църквата днес почита Света великомъченица Евфимия Всехвална и Света равноапостолна княгиня Олга - velikotarnovo.utre.bg

Църквата днес почита Света великомъченица Евфимия Всехвална и Света равноапостолна княгиня Олга

11 юли 2020, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Св. равноап. княгиня Олга била съпруга на княз Игор. След убийството му от славянското племе древляни княгиня Олга им отмъстила с голяма жестокост. По-късно, търсейки съюз с Византийската империя във войната с Хазарския хаганат, Олга приела християнството в Константинопол. Тя положила първия камък на катедралния храм "Света София" в Киев. Св. Олга починала през 969 г. 

Празнуват: Олга, Олег, Оля

Житие на света великомъченица Евфимия Всехвална

Св. Евфимия Всехвална Прехвална. Св. Евфимия се чества на 16 септември, когато пострадала, а на 11 юли се възспоменава чудотворството на нейните свети мощи. То било проявено във време на ІV вселенски събор в Халкидон.

Тоя събор бил свикан при император Маркиан и императрица Пулхерия в 451 г. Повод за свикването му дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий. Тези еретици лъжливо учели, че Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а само една - божествена.

На събора най-много се проявил цариградския патриарх Анатолий и йерусалимския патриарх Ювеналий. Спорове и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил - и православни, и еретици да напишат поотделно своето вероизповедание и двете да ги поставят в ковчега, в който били мощите на света Евфтимия. На това се съгласили всички.

Двете вероизповедания били написани и поставени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен и с царски печат запечатан, а още и военна стража била поставена. Тогава всички прекарали три дни в пост и молитва. Когато на четвъртия ден отворили ковчега, всички видели, че православното изповедание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Така с Божия сила спорът бил решен в полза на православните.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета