Президентът поиска оставката на кабинета и главния прокурор - velikotarnovo.utre.bg

Президентът поиска оставката на кабинета и главния прокурор

11 юли 2020, 15:33 | Мария Христова
  • Снимка:
    БГНЕС

Румен Радев излезе с обръщение на „Дондуков“ 2

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев по време на обръщение на „Дондуков“ 2.
„Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг до гражданския протест в близост бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и органите на реда. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за напрежението не могат да заблудят никого. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите“, подчерта Радев.
Той посочи, че адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.
„Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години”, каза Радев.
„Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, принципите и правилата. Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор“, посочи той.
„Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак - са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта“, каза още президентът.
Той призова органите на реда да се придържат към закона: „Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри“.
„Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението“, завърши обръщението си държавният глава.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета