16 юли е международен ден на змиите

Животът

16-07-2020, 07:24

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Не е много ясно какви са причините точно 16 юли да бъде избран за Международен ден на змиите, но от години милиони природолюбители по цял свят отбелязват този “празник”. Към момента на науката са известни повече от 3458 вида змии. Само за времето от 2007 година насам са открити и класифицирани нови над 300 вида. Около 375 вида са отровните змии. Но за щастие, само малка част от отровните представляват истинска опасност за човек.

В България се срещат 18 вида змии, два от които имат отрова, опасна и за човека. Пепелянката е по-разпространения вид от двете отровни змии. Среща се по топли, припечни склонове в цялата страна до около 1450 m в планините. Има рогче на върха на муцуната, а тялото и достига до около  85 cm.

Усойницата се среща в главно планините между 1000 и 2700 m. Обитава влажни планински ливади обрасли с храсти, по-рядко се среща в дерета и гори. Няма рогче на върха на муцуната, тялото достига до около 70 cm.

Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение. За последните 100 г. смъртните случаи са много малко и в повечето случаи се дължат на късно потърсена или неправилно оказана първа помощ. Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни.

Най-честите симптоми след ухапване от усойница са: оток в района на ухапването, гадене, изпотяване, болки в корема, повръщане, студени и топли вълни и подуване на меки тъкани (устни, език, лице, клепачи).

Какво да правим при ухапване от змия? Контролирайте емоцията си и не преследвайте змията, за да я убиете. В много от случаите става дума за смок или водна змия. Не пипайте убити змии. Рефлексите за нападение и хапане може да се запазят дори в ‘мъртва’ змия.

Обърнете внимание на окраската на гърба, има ли добре изразено рогче на муцуната или не, колко е дълга. Ако сте в състояние, направете снимка с фотоапарат или телефона си. Ако не можете, поне се постарайте да запишете часа на ухапването — това е важна информация за лекуващия лекар! Прегледайте ухапаното място и вижте как изглежда захапката на змията. Ако е с форма на подкова, очертана от малки зъбчета, най-вероятно е смок. Ако установите две видимо по-големи дупчици на разстояние 10-14 mm една от друга и мястото на ухапване започне да отича, почти е сигурно, че змията е отровна.

Изсмукване на кръв с устата не се препоръчва!Ако има кръвотечение,  оставете кръвта да тече. До известна степен може да си помогнете, като изстисквате ухапаното място. В началните етапи се препоръчва студен компрес (например парцалче, потопено в планински поток). Слагането на превръзки или турникети не подобрява клиничното развитие на симптомите. Задължително отстранете всякакви гривни, часовници, украшения и бижута. Оставянето им може да доведе до усложнения с некроза и дори до ампутация на крайници!

Пиенето на течности в началните етапи е от ключово значение за намаляване на възможния токсикологичен ефект. Запазете спокойствие на духа и се концентрирайте как най-бързо да се придвижите към колата си или място за почивка. Движете се с бърз ход, без да тичате.

Критичният период за преживяване от ухапването, без прилагане на противозмийски серум, в общия случай е в първите 4-5 ч. Транспорт до болнично заведение се препоръчва във всички случаи на ясно изразена алергичност, признаци на общо отравяне, слаба имунна система, лошо общо здравословно състояние и нервна лабилност.

В общия случай, слагането на серум 18-24 ч. след ухапване дори и от отровна змия е излишно при здрав човек. В редки случаи е възможно забавено действие на отровата. Ето защо, при съмнения на лекуващия лекар, болният може да остане под наблюдение до 3-4 дни след ухапването.

Слагането на серум, особено при деца и възрастни хора, е уместно само,  ако има сигурни признаци, че ухапването е от отровна змия. Широко практикуваното слагане на серум ‘за всеки случай’ може да причини тежки странични алергични и имунни реакции.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)