В Свищов изградиха Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване

Мисия

16-07-2020, 11:54

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът е на стойност 804 337 лв.

В Свищов приключи изпълнението на дейностите проект „Създаване на нова социална услуга „ Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване” финансиран по Оперативна програма „ Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Обща стойност на проекта е  в размер на 804 337, 32 лв., в т.ч. от Европейски съюз - 447 117,90 лв. и национално съфинансиране-78 903,17 лв. Собственият принос на Община Свищов е 278 316,25 лв. Дейностите бяха изпълнени в рамките на 18 месеца.

Бъдещият Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване покрива най-високите стандарти за предоставяне на социалната услуга. Реконструираната и модернизирана сграда отговаря  на утвърдените от Министерство на труда и социалната политика функционални изисквания и насоки за изграждане на такъв вид инфраструктура.

Вече е осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нови, качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване, в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. и допринасящи за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. В изцяло преустроената сграда са обособени стаи за 15 потребители, медицински кабинет, манипулационна стая, за персонала, помещение за разливане на храната, дневна, трапезария, перално помещение, товарен и пътнически асансьор. Изцяло ново е решението на парковата среда, която гарантира достъпност в обособените кътове за отдих на открито.

С осигуреното финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ по Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ и Община Свищов вече е факт уникална за Община Свищов социална инфраструктура.

В единични и двойни стаи вече са разположени електрически болнични легла с пет функции, телевизори, мебели и санитарни помещения, отговарящи на стандартите за обгрижване на хора с увреждания.

Осигурени са два мобилни лифта за пациенти, ролборд, електрическа масажна кушетка, специализирано оборудване за рехабилитация. Създадени са условия близки до домашната среда, както в стаите за потребителите на социалната услуга, така и в общите помещения дневна и трапезария. Съвременен пътнически асансьор и рампи гарантират достъп към сградата и обособен парк за отдих за хора с увреждания. Извършено е асфалтиране на прилежащият паркинг.

Новото осветление и озеленяване изцяло хармонират със съществуващата обособена обществена зона и площадката за деца в съседство с „Детска млечна кухня“. Това ще гарантира преодоляване на социалната изолация и живот в общността на възрастните хора.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов