Красимир Вълчев: Нищо не може да замени присъственото обучение на учениците

Животът

17-07-2020, 11:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според министъра дистанционната форма дори е вредна за малките ученици

Образователният министър Красимир Вълчев присъства на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, където постави на училищата оценка 5,50 по шестобалната система за справянето им с дистанционното обучение, но все пак подчерта, че няма по-добра подготовка от присъствената.
„Следващата учебна година трябва да стартира присъствено, но по всяко време е възможно да се наложи превключване от реално към онлайн обучение. Децата, поставени под карантина, ще могат да се включват в реалната класна стая чрез виртуална такава”, каза Вълчев. 
Министърът посочи, че обучението чрез информационни технологии дори е вредно за учениците в ранна възраст и по-подходящо за тези в гимназиален и прогимназиален етап. 
Според Красимир Вълчев, българските ученици трябва да бъдат максимално добре подготвени що се отнася до цифровата активност.

От образователното министерство планират над 90% от образователното съдържание да бъде визуализирано безплатно, споделено и изготвено от учителите, както и STEM центрове във всички училища.
Вълчев коментира, че неравенствата при електронното обучение са най-често с културен, а не социално-икономически произход. Друг проблем е била интернет свързаността и точно затова в районите, в които е имало концентрация на невключени в електронното обучение деца, са били поставени WiFi точки с помощта на мобилните оператори.
От МОН планират за училищата да бъдат закупени повече електронни устройства, които при нужда да се предоставят за ползване на учениците.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)