Малчуганите до 7-годишна възраст в областта страдат от пневмонии и затлъстяване

Животът

19-07-2020, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според получените в РЗИ –Велико Търново данни в област Велико Търново през 2019година на диспансерно наблюдение са били 218 деца на възраст до 7 години. Болестите на нервната система и сетивните органи заемат първо място сред заболяванията при децата – 27,52% от диспансеризираните. Най-много в тази група са децата с различна степен на намаление на зрението на едното или двете очи (36 деца), следвани от децата с детска церебрална парализа (9 деца), епилепсия (5 деца) и глухота (4 деца). Инфекциозните и паразитни болести се нареждат на второ място по честота сред децата–25,69%. Най-много в тазиг рупа са децата с ентеробиоза –54. Болестите на дихателната система заемат трето място сред причините за диспансеризация на децата във Великотърновска област. От тях са засегнати 55деца, коетопредставлява25,23%от всички диспансеризирани. В тази група най-много са децата, боледуващи от астма –48, като от тях 44 са с алергичен компонент, а 4страдат от неалергична астма. От алергични ринити са засегнати 7 деца.

Психичните разстройства заемат четвърто място–25 диспансеризирани деца, от които11деца –с генерализирано разстройство в развитието(в т. ч. и детски аутизъм), 10деца –с други поведенчески и емоционални разстройства и 3 деца с други невротични разстройства.

С новооткрити заболявания са 307 деца, като най-разпространените са: пневмония (78 деца), смущения в зрението (51деца), бронхиална астма (50 деца), затлъстяване (33 деца), специфично забавяне в развитието (18 деца), хронични заболявания на тонзилите (11деца).

Оценката на здравословното състояние на децата от 1до 7-годишна възраст, посещаващи детски заведения в област Велико Търново, въз основа на предоставените от медицинските специалисти от здравните кабинети данни, като цяло е положителна. Наблюдават се някои неблагоприятни резултати по отношение на разпространението на болестите на дихателната система сред новооткритите заболявания и на нервната система и сетивните органи при диспансеризираните деца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов