Александър Дондуков-Корсаков създава Българската армия преди 142 г.

Животът

20-07-2020, 07:19

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя е създадена под наименованието Българската земска войска от Българското опълчение

На 20 юли 1878 г. с указ на княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската армия. Тя е създадена под наименованието Българската земска войска от Българското опълчение на основата на "Временните правила за Българската земска войска" от 7 май 1878 г. и със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков. Щабът на войската по това време се намира в Търново. На 22 юли 1878 г. със заповед №3 отново на Дондуков-Корсаков, 12-те пехотни дружини от българското опълчение са преименувани в дружини от Българската земска войска.

Също на 20 юли, но през 1891 г. на връх Бузлуджа е учредена Българската социалдемократическа партия. Това е политическата партия на работниците, изповядва идеите на социализма.
В периода 1889-1890 в Габрово, Севлиево, Казанлък, Дряново и Велико Търново се създават първите социалистически дружинки. По същото време в София развива просветна дейност социалистическа група. Основателите на тези групи и дружинки стигат до извода, че съществуват условия да се обединят в единна социалистическа партия. По инициатива на Димитър Благоев и Никола Габровски през април 1891 г. край Търново се провежда сбирка на представителите на социалистическите дружинки и групи. Този пръв опит за образуване на социалистическа партия завършва без успех.

На 20 юли с.г. на старопланинския връх Бузлуджа се свиква нова сбирка. На нея се обсъждат проектопрограмата и уставът на социалистическата партия. При изработване на проектопрограмата са използвани програмите на Френската и Белгийската работническа партия. Максималните цели, които си поставя партията, е подготовка на наемните работници в България за участие в бъдещия "социалистически преврат".

Минималните искания включват пълна политическа свобода, самоуправление на общините, всеобщо и пряко избирателно право. В икономическата част на проекта се съдържа искането за изработване на закон за защита на работниците, а също и закон за наемане на слуги. Според проекта за устав организационният строеж на партията се състои от социалистически групи - местни, окръжни и общи.

На сбирката, от името на севлиевската група, Сава Мутафов представя контрапроект, изработен от студентската група в Женева. В него се предвижда да продължи просветната работа на дружинките, без да се образува социалистическа партия. Също така се изключват минималните искания - политически и икономически. След станалите разисквания от присъстващите 15 делегати 12 гласуват за учредяване на социалдемократическа партия с обща програма и устав.

С това се поставят основите на самостоятелна политическа организация на работническата класа в България. Сбирката избира централно ръководство на партията, наречено Общ съвет, чиито функции и роля се конкретизират през 1903 г. на III-ти конгрес на БСДП. За първо негово седалище е определен Велико Търново. Бузлуджанската сбирка взема решение и за близката практическа дейност на БСДП - издаване на седмичен печатен орган, както и на брошури за разпространение на социалистическите идеи. Поради липса на материални средства и време за организиране на печатен орган на партията делегатите вземат решение да използват за своята пропаганда сп. "Ден", издавано от Янко Сакъзов

Първият български Закон за авторското право е приет на 20 юли 1921 г. Той е изключително подробен. Това е един от случаите, когато български закон е приет изцяло под външен натиск. В Ньойския мирен договор се предвижда задължението за България да се присъедини към Бернската конвенция за закрила на културни и художествени произведения, като преди това бъде приет закон за авторското право.

В този закон са направени две изменения - през 1936 и през 1939 г. Според първото изменение държавните, изборните и държавно-автономните учреждения придобиват авторски права върху произведения, резултат от дейността на служби или длъжностни лица в тези учреждения. Учрежденията могат свободно да се разпореждат със създадените произведения. Дължат само трудово възнаграждение. С изменението през 1939 г. е предвидено, че авторското право не може да бъде отстъпвано завинаги, както и че след изтичане на 30 години от смъртта на автора неговите права преминават върху творческите съюзи за срок от 20 години.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов