Императорско писмо ще се извисява на площада на Никополис ад Иструм

Мисия

20-07-2020, 12:28

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

 В Никополис ад Иструм още преди откриването на археологическия сезон започна практическата работа по една от най-интересните и важни за популяризирането на обекта дейности. Регионален исторически музей и Сдружение „Бъдеще за Никюп“ са партньори в спечеления проект пред Лидл – България за опазване на културно-историческото наследство. Темата на проекта „Писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм - експониране и социализиране“ изцяло отразява това, което ще бъде извършено в римския град. Интересният и важен оригинален епиграфски паметник, с височина близо 3 м и тежащ около два тона, е открит още в началото на миналия век. Текстът представлява издялано върху камъка препис на оригиналното писмо на Септимий Север и на Каракала, в което императорите благодарят на гражданите на Никополис за финансовата помощ, която те им оказват. Археолозите не издават цялостния прочит на надписа и неговата история, защото тя е много любопитна и ще бъде представена едва след като надписът заеме отново своето място там, където е бил и преди почти 1800 години.

Започна почистването на фрагментите и тяхното консервиране, което се извършва от реставратора в Регионалния музей във Велико Търново Руен Хаджиниколов. Специалистът работи с най-съвременните консервационни материали, ползвани в практиката на известните музеи при обработката на лапидарни паметници. Изборът на технологията при работа с движимия паметник от Никополис е консултиран както с българските реставратори, така и с опита на известни европейски учени. Реставраторът от търновския музей през предходния сезон обмени практически опит при работата с подобен паметник – постамент за статуя на император Гордиан III от същия варовик, открит в Нове, където екипът се ръководеше от Петър Замбжицки от Института по консервация и реставрация при Академията за изкуство във Варшава.

Докато текат консервационните дейности се подготвя и стабилната основа на постамента, върху която надписът ще бъде изправен.

Екипът, работещ по проекта, се надява, че до 18 септември, когато  според някои учени Никополис ад Иструм е основан, императорското писмо ще бъде експонирано и достъпно за посетителите на археологическия резерват.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов