Депутатите сложиха край на вечния длъжник на първо четене

Животът

22-07-2020, 11:39

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите. Автори на предложението са депутати от „Обединени патриоти“, чийто мотив е фактът, че България е останала единствената държава в Европейския съюз, в която все още съществува т.нар. дългово робство.
С новите текстове се дава възможност човек да се освободи от своите изискуеми задължения след изтичане на определен период от време, за да се премахне фигурата на вечния длъжник у нас. „Често дългът се прехвърля върху децата, с което тази дългова верига няма край“, мотивира предложението от парламентарната трибуна депутатът Искрен Веселинов.
С въвеждането на 10-годишната абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си, смятат вносителите. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)