Първи офицерски звания получиха курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на НВУ

Мисия

24-07-2020, 13:55

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Следвайте славните традиции на Българската войска

 „Вие ставате командири в армия, която в своята близо 1400 годишна история има основната заслуга за оцеляването и съществуването на българската държава, държавност и българската нация. Не забравяйте едно - в своята дълга история България има и силни държавници, и позорни държавници, имала е партии, които са управлявали добре, и такива, от които се срамуваме и историята ги е забравила. Но едно трябва да помним – българският народ никога не се е срамувал от своята армия. Тя има дълг - да пази териториалната цялост, суверенитета на българската държава, живота и просперитета на българската нация“. Това заяви днес  вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на официалната церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново.

„Влезте в редовете на Българската армия като офицери с гордо вдигнати глави, защото вие сте лидери не само на хората, които утре ще бъдат ваши подчинени, а и в българското общество. Имайте това самочувствие, вие го заслужавате. Чакат Ви много трудности и изпитания. Българската армия все още е в процес на реорганизация и модернизация. Ще има много проблеми, които именно вие ще трябва да решавате. Не забравяйте вашите подчинени, които ще ви гледат и ще чакат вашия пример. Следвайте славните традиции на българската войска и на българските командири. Убеден съм, че службата ви няма да бъде лека, но ще бъде достойна и ще заслужи уважението на цялото българско общество и гордостта на вашите родители“, категоричен бе министър Каракачанов.

На церемонията днес присъстваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ Румен Радев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, висши офицери, военни аташета, представители на местната и държавна власт.

Вълнувам се, защото в редиците на Българската армия за 142-ри път се влива ново попълнение випускници на Военното училище. Те трябва да имат самочувствието, че са випускници на институция с история и доказани успехи в подготовката на командири, готови да служат на Родината със знание, смелост и морал“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в своето приветствие към курсантите и кадетите от випуск „Добруджански“ на НВУ.

„Заедно, с обединени усилия ще успеем да осигурим по-добро бъдеще за нашата армия и условия за високо професионално самочувствие на българските военнослужещи“, посочи генерал-лейтенант Илиев. Заместник-началникът на отбраната призова дипломантите да запазят своя оптимизъм, вяра, мотивация за успехи и енергия в годините напред. „Националният военен университет ви даде сериозна база от знания и компетентности, които ще ви бъдат нужни в професията. Тази основа трябва ежедневно да надграждате. Учете се от по-опитните колеги. Повишавайте квалификацията си. Бъдете добър пример за вашите подчинени. Бъдете лидери!“, посъветва ги генерал-лейтенант Илиев.

„Ние от Националния военен университет днес с гордост показваме на целия народ, че Българската армия има ново поколение знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на НВУ „Васил Левски“. Те обичат Майка България и са възпитани в духа на здравите патриотични традиции. Те са наша гордост. Те трябва да бъдат гордостта на обществото“. Това заяви началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Иван Маламов в официалното си слово.

Вместо напътствия към випускниците Маламов цитира думите на полковник Борис Дрангов от книгата му „Помни войната – съвети за строеви офицери“: Не се задоволявай с онова нравствено достойнство, на което си се издигнал, а се стреми към онова що още не си достигнал. Почнеш ли да гледаш на себе си със самодоволство, то няма да напредваш. Винаги прибавяй, винаги напредвай, винаги се усъвършенствай!“
Полковник Маламов изрази своята благодарност към ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите и видовете въоръжени сили за грижите и подкрепата, които са получили в организирането и провеждането на възпитателния процес.

През настоящата учебна година НВУ завършват 91 курсанти, обучавани по 15 военни специализации. На всички тях ще бе присвоено първо офицерско звание „лейтенант”. Те получиха и образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност. Първенец на випуск „Добруджански” е лейтенант Давид Енчев -специализация „Разузнаване”. Той завършва със среден успех от курса на обучение „Отличен“ 5.77 и от държавните изпити „Отличен“ 6.00. За своя успех лейтенант Енчев получи пагоните си лично от президента Румен Радев и бе награден със сабя от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Своите свидетелства днес получиха и 83-ма кадети, завършващи Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска в дневната форма на обучение е младши сержант Стефан Хаджидимов, а в задочната форма - младши сержант Мария Танева. Те бяха отличени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)