Красимир Каракачанов: ВМРО настоява за еднократна финансова помощ за най-засегнатите от пандемията

Животът

24-07-2020, 14:12

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес застанаха рамо до рамо на трибуната в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново по време на церемонията на производството на 206 млади офицери и сержанти. „Застанахме един до друг с президента, защото в армията няма леви няма десни. Няма опозиция, няма управляващи, в Армията няма протести, има ред, дисциплина. А и днес е празник на НВУ, тъй като завърши поредният випуск и в редовете на се вляха в Българската армия поредните бъдещи командири. Нормално е в такъв ден институциите да си говорят, а не да воюват“, заяви Каракачанов.

Според него дали новите министри са успешни, ще може да се каже, когато им свърши мандата, но да се оценяват хора, които са министри от буквално един час, е рано. „Аз мисля, че хората са подходящи. И новият министър на вътрешните работи, е професионалист от кариерата, не е политическо лице, за което да гадаем разбира ли или не разбира какво се случва. Познавам го не само през последните три години в качеството ми на вицепремиер по сигурността, познавам го преди това. Министърът на здравеопазването е уважаван лекар, професор, шеф на Александровска болница. Министърът на финансите е безспорен авторитет, защото във всяко правителства през последните 15 г. той прави бюджетите на България като зам. министър, служебен министър. Министърът на туризма е вицепремиер досега, която отговаряше и за туризма наред с още няколко министерство. Така че има поглед върху туризма и очаквам да се справи“, коментира Красимир Каракачанов.

По думите му до края на мандата са възможни всякакви рокади и това е нормална практика.

Той говори и за предстоящите разговори в коалицията и за социално-икономически мерки, които ще предложи ВМРО. „Доста от мерките, които бяхме предложили тогава, бяха приети, някои отложени. Примерно това, което настоявахме за ваучери за по-широк кръг от българските граждани, това са средства, с които ще подпомогнеш хора, които са осигурени, но са останали без работа заради коронавируса. Подпомагаш хората с ваучери, те харчат парите си в българските курорти и така помагаш и на туристическия бранш. Другите мерки, които сме предлагали, са свързани с един доста по-смел поглед върху българското земеделие и целево финансиране на зеленчукопроизводството, овощарството и на преработвателната промишленост. Коронавирусът извади на повърхността факти - 80 % от зеленчуците и плодовете, които ядем, са внос от чужбина при една земя, която е хранила цяла Източна Европа, целия Съветски съюз, а преди 9 септември и цяла Централна Европа с 80-милионна Германия. Сега не може да изхрани няма и 7 милиона души“, коментира Каракачанов. Той е категоричен, че ако не се създаде възможност земята да произвежда и от там да се развие преработвателната промишленост, няма как да се създадат необходимите работни места. „Селата се обезлюдяват. Циганизират се. Тук няма место за някакви норми на политическа коректност и населението там живее мизерно. Ще настояваме на най-засегнатите слоеве на обществото икономически пострадали от коронавируса, да се отпуснат еднократни финансови помощи. Може да са 150-200 лв., въпрос на възможности. Това трябва да го уточним с Министерството на финансите и най-вече да се види каква е групата, която ще бъде за подпомагане и тогава да преценим ресурса, с които разполагаме, дали ще стигне“, подчерта Каракачанов.

Той допълни, че ВМРО настоява да не се бяга от темата за ниските пенсии. „Да, вдигат се, бяха 164 лв. сега са 250 лева, но няма защо да чакаме юли следващата година. Може да се даде минимална пенсия 300 лв. най-късно от януари, тоест с новия бюджет. И тук подчертавам, че става въпрос за хората, които имат осигурителен стаж и възраст, не говоря за хората, които не са работили и не желаят да работят за обществото. Трябва да стимулираме хората, които са работили, работят но които сега са или пенсионери с ниски доходи, или са хора, загубили работата си заради кризата с коронавируса“, категоричен е Каракачанов.

Той е убеден, че коалицията в момента е стабилна . „Едно от нещата, които протестите направиха, е диалогът в коалицията да стане много по-ускорен и слушаемостта по-голяма“, заяви Каракачанов. Според него сигналите, които дават младите протестиращи са, че това поколение млади българи иска нещо различно, защото една част от тези хора учейки, живеейки и работейки навън, са видели едно друго и по-добре уредено общество.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)