Училище „Димитър Екимов” в с. Русаля търси средства за ремонт, за да стартира учебната година

Мисия

25-07-2020, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Училището по изкуства за социално слаби деца във великотърновското село Русаля търси средства за генерален ремонт, за да може да отвори врати през новата учебна година. Училището е единственото по рода си в България и до момента се издържа изцяло от спонсори, дарения и проекти.

„Нашата мисия е да прекъснем линията на бедността, да преодолеем сериозните социални, емоционални и образователни дефицити от начина на живот на децата и да им осигурим равен старт в живота. Те имат нужда от истинско детство и правото да развиват природния си потенциал, превръщайки го в капитал за своето бъдеще. Това е от решаващо значение не само за техния собствен живот, но и за цялостното благосъстояние на семействата и общностите, от които идват, както и за цялата държава.

Броят на децата, отпадащи от образователната система в България, расте застрашително! Само за периода 2018-2019 година те са общо 21,127. В по-голямата част от случаите отпадането на децата не е от нежелание за обучение. Проблемът се поражда в семействата им, където често има сериозни финансови затруднения и липса на капацитет при обгрижването им.“ – казват създателите на образователната институция в Русаля Анимари Димитрова и Златко Златков.

Преди отварянето на школото през 2014 година, беше ремонтирано  старото селско училище в с. Русаля и по план трябваше да се изградят две нови сгради – пансион на два етажа и кухня/столова с прилежащи медицински кабинети, също и втори етаж, състоящ се от спални помещения за учениците. „Поради липса на средства се наложи да спрем строежа на втората нова сграда, надявайки се, че много скоро ще можем да го завършим. Но това не се случи! Нужен е основен ремонт на построения първи етаж на училището, както и цялостно изграждане на втория. Без разширяване на базата си училището ни няма да има възможност да приеме нито един нов ученик през учебната 2020-2021 година!“ – апелират от училището в Русаля.

Необходимата сума за ремонта е изчислена на база оферти от 3 строителни фирми и включва:

• Основен ремонт на грубия строеж на ет. 1 - таванът е изгнил и капе при всеки дъжд;

• Изграждане и обзавеждане на професионална кухня;

• Обзавеждане на складови и санитарни помещения към кухнята;

• Ремонт и обзавеждане на кабинети за лекар и психолог на ет. 1;

• Надстрояване на ет. 2 - общо 9 стаи със санитарни възли, общо помещение, кухня;

• Обзавеждане на жилищните стаи.

Може да помогнете, като отворите линка.

https://bg.helpkarma.com/campai…/uchilishte-za-badeshte-2114



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов