193-ма пациенти са се изследвали за остеопороза в горнооряховската болница

Мисия

27-07-2020, 10:16

Снимка:

МБАЛ Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Медицинската услуга бе въведена в лечебното заведение преди 2 години

193-ма пациенти са се изследвали от началото на годината до момента за остепороза в Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Свети Иван Рилски“. 10% от тях са мъже, останалите са жени от общините Горна Оряховица, Стражица, Лясковец, Павликени, Свищов, Елена, Велико Търново, Златарица.

По време на карантината интересът към изследването на костната плътност чрез скенер е бил разбираемо слаб, за периода от началото на март- средата на май са преминали около десетина пациенти, като след отпадането й е се възобновил отново. През февруари и до началото на март т.г. болницата пусна преференциални цени на изследването, което не се заплаща по здравна каса. Срещу 40 лева желаещите успяха да се изследват за социално значимото заболяване.

Медицинската услуга бе въведена в лечебното заведение през август 2018 г. след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия). Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат това съвременно и щадящо пациента изследване на костната плътност.

„Методът дава далеч по-бързи и точни резултати. Облъчването при него е също много малко“, коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението. Д-р Дачева припомня, че остеопорозата е третото по значимост в света социално заболяване след сърдечно- съдовите и онкологични болести, а в средата на този век се очаква да стане първо поради увеличената продължителност на живота, и застаряването на населението. Разходите на здравните системи за лечение на остеопороза са огромни.

От изследваните на скенер първото полугодие в МБАЛ 193-ма пациенти, 49 са се обърнали към специалист ендокринолог в болницата. Те са получили навременна консултация и ако е необходимо лечение.

„Основно диагнозата на заболяването се гради на количествена оценка на костната минерална плътност, като в лабораторни условия това се доказва чрез различни рентгенологични и образни методи, като голям напредък в това има количествената компютърна томография – QCT на гръбнака. С това се оценява фрактурният риск,който е в основата на инвалидизиране на пациента и повишеният риск от смъртност при залежаване“, обяснява ендикринологът в МБАЛ д-р Ренета Гонгалова. Изследването е необходимо за диагностициране на заболяването, както и за по-нататъшното лечение и избор на медикаменти, които се поемат от здравната каса в голям процент, поради високата цена на последните.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов