ДФЗ отпуска 15 млн. лева за нисколихвени кредити на зърнопроизводителите

Животът

28-07-2020, 08:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от нисколихвени кредити за производството на пшеница, реколта 2021 г. в размер на 15 млн. лв. Това реши на свое заседание УС на Държавен фонд „Земеделие“.  

Заемът ще е с годишна лихва в размер на 2%, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит.

Средствата се предоставят от бюджета на ДФ „Земеделие“ за 2020 г. до изчерпване на финансовия ресурс. Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 250 лв. на хектар, (80 лв. на хектар за закупуване на минерални торове и 170 лв. на хектар за закупуване на семена). Максималният размер на всеки отпуснат кредит е до 300 000 лв.

Целевите кредити се отпускат по искане на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в отговор на необходимостта от осигуряване на кредитен ресурс за закупуване на минерални торове и семена, необходими на земеделските стопани във връзка с влошените климатични условия през настоящата година. Заемите се предоставят и във връзка с негативното влияние върху сектора, породено от пандемията от коронавирус (COVID-19). Чрез осигуряване на кредитен ресурс от страна на ДФ „Земеделие“ на земеделските производители за семена и торове, ще бъде дадена възможност за обезпечаване на тяхната дейност през настоящата година.

Предстои Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ да изготвят указания за прилагане на схемата за кредитиране.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)