Намалиха ДДС и за спортните услуги на 9%

Спорт

30-07-2020, 16:50

Снимка:

ММС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министър Кралев благодари на депутатите, приели промяната в Закона за ДДС

Нискоалкохолните напитки като вино и бира, заедно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз вече ще бъдат облагани с ДДС ставка в размер на 9%. 
Депутатите одобриха предложението на „Обединени патриоти“, подкрепено от коалиционния им партньор ГЕРБ и на практика разшириха още кръга от стоки и услуги, облагани с по-нисък данък. Мярката е временна и ще действа от 1 август т. г. до 31 декември 2021 г., а целта и е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.
В последния момент към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища, зали за тренировки и други.

В тази връзка министърът на младежта и спорта благодари на народните представители за мерките:
„Благодаря на народните представители в 44-то НС, които приеха промяната в Закона за ДДС, която засяга и спортните услуги. След това решение ще бъде намалена цената на спортните услуги и ще успеем да възстановим икономическия живот в спортните клубове. Всеки един българин, който спортува, ще може да се възползва от тази икономическа мярка, която смятам, че е изключително важна. Народните представители проявиха отговорност и не забравиха спорта. Съобразиха се с нашето желание и с нашите аргументи за това да се подпомогнат спортните организации.
Не бива да забравяме, че във времето на пандемията от COVID-19 спортният сектор е един от най-засегнатите. Бяха затворени абсолютно всички спортни мероприятия, което се отрази изключително тежко не само на професионалните спортисти, но и на любителите. Смятам, че с мерките, които правителството взе през последните месеци, направихме изключително много да помогнем на спорта да се възстанови и да влезе в нормалния режим. Успяхме да запазим бюджетите на федерациите. Тези средства, които бяха предвидени за състезания от международния спортен календар, се насочват за подготовка на нашите атлети. През следващата година твърдо сме заявили, че искаме да увеличим двойно бюджетът на клубовете. Оттук нататък, благодарение на дейността на Българския спортен тотализатор, ще имаме повече средства, които през следващите години ще инвестираме основно в спортните клубове, които са хронично недофинансирани.
Днес или утре, заедно с колегите от Министерството на здравеопазването, ще решим как да бъде организиран допускът на спортисти от други държави, за които има изискване за карантиниране при пребиваването им в България. Необходимо е да им дадем разрешение да идват и да участват в състезания в нашата страна, защото в противен случай участието на отбори в международните клубни турнири и международни състезания е невъзможно. Надявам се в началото на август да бъде издадена заповед от Министерство на здравеопазването, която ще конкретизира условията и правилата, според които спортистите ще могат да влязат на територията на България и да участват в състезания, без да бъдат тотално изолирани. Трябва да им се даде възможност за провеждане на тренировки, но няма да допуснем да бъде застрашено здравето на българските граждани и на останалите атлети, които участват в дадените надпревари. Едната такава заповед ще отключи международния календар, което е изключително важно за нормализиране на спортния живот. Това е огромно предизвикателство пред ръководителите на спорта във всяка една държава, защото освен равни условия на всички атлети, трябва да се гарантира и запазването на здравето на всички граждани. Надявам се, че в България сме на прав път в това отношение и ще намерим правилното решение за ситуацията.“



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов