Отказалите се от парно да не плащат сметки, предлагат депутати - velikotarnovo.utre.bg

Отказалите се от парно да не плащат сметки, предлагат депутати

31 юли 2020, 13:56 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Вносителите на промяната в Закона за енергетиката са от НФСБ

Отказалите се от парно да не плащат за общите части, както досега. Това предлагат депутати от НФСБ, начело с Валери Симеонов, които са внесли в Народното събрание изменение на Закона за енергетиката. В момента дори човек да спре радиаторите си у дома, трябва да плаща за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока.

Предложението на депутатите е, ако човек не иска да ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. Най-късно 30 дни след това собственикът на апартамента вече няма да се счита за клиент на топлофикацията, т. е. не би трябвало да получава никакви сметки, предвиждат внесените в парламента промени.
Според аргументите на вносителите получаваната топлинна енергия в жилището чрез общите части е непоръчана доставка и за нея не трябва да се плаща.
„Видно е, че физическо или юридическо лице, което се явява собственик или ползвател на имот – самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост, и е прекъснал топлоснабдяването на собствения си или ползван имот, и с това  е прекратил договорните си отношения с доставчика на топлоенергия, е субект на именно такава непоръчана доставка“, посочват в мотивите си вносителите.

Ако промените бъдат приети от парламента, сметките за парно на хората, които не са се отказали от централното отопление, ще нараснат.
Причината за това е, че цената за топлината от сградната инсталация ще се разделя между по-малко абонати - само между тези, които не са се отказали от парното.
В момента от парно или топла вода може да се откаже само целият блок, като решението се взима с гласовете на най-малко две трети от собствениците.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета