ШК „Асеневци” отново на върха: Димо Терзиев е шампион на България до 16 години

Спорт

01-08-2020, 18:01

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От 27-ми юли до 2-ри август в Асеновград се провеждат държавните индивидуални първенства на България за младежи и девойки до 16, 18 и 20 години. В този период се играят трите шахматни дисциплини: класически, ускорен шахмат и блиц - според времето за мислене, с което разполага всеки състезател.

Ден след като Димо Терзиев стана вицешампион на България по класически шахмат, представителят на ШК „Асеневци” извоюва шампионската титла до 16 години по ускорен шахмат. С 6 точки от 7 възможни, допускайки само една загуба, Димо зае еднолично първото място в своята възрастова група, надвивайки съперници от цялата страна, и покачвайки рейтинга си с цели 22 единици. Това е голям успех за младия талант на ШК „Асеневци”, който в момента тренира с ГМ Григор Григоров. Димо разказва, че най-трудните му срещи и в двата турнира са били с ФМ Цветан Стоянов, който е и негов пряк конкурент в групата. Димо и Цецо от години са съперници, често се срещат по турнири, но почти винаги жребият отрежда черните фигури на Димо, което психологически го настройва, че ще трябва да се защитава. Разбира се, шахматът е конкретна игра и всичко зависи най-вече от състезателите, но привилегията да направиш първия ход винаги дава известно преимущество. С това Димо и си обяснява неуспехът в една от партиите с Цветан, която той губи. За общо изиграните 14 шахматни срещи и в двата турнира това му се явява и единствената партия, в която той е претърпял поражение.

„Няма как да играем шах и да очакваме, че само ще печелим, дори и световните шампиони губят, при това често. Важно е да се съвземаме от загубите и да продължаваме напред с още по-голям хъс за победа. Това е тайната на силните шахматисти.”, ръководителите на ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов често повтарят тези думи на децата си. „Димо е много талантливо дете, изключително работливо и отдадено. Имаме много надежди в него, той много внимателно подбира турнирите си, работи усърдно и има подкрепата на силен гросмайстор до себе си. Вярваме, че му предстоят още по-големи успехи!”, допълват още те.

Продължаваме да стискаме палци на Димо за още една титла в блиц турнира, който ще се проведе утре и ще бъде финалният турнир от първенствата в Асеновград.

Припомняме, че Димо Терзиев бе част от националния отбор на България по време на Олимпиадата в Чорум, Турция, която се проведе в края на миналата година. В края на месеца му предстои участие на традиционния опен турнир в Тетевен, а през септември се подготвя за международния шахматен фестивал в Пардубице, Чехия, където ще се бори с международни майстори и гросмайстори от цял свят.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)