Студенти на ВТУ представят витражно изкуство в парк „Света гора“

Мисия

02-08-2020, 14:00

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Витражни инсталации по проект “Екоартлогия“ ще бъдат открити на 4 август от 11 ч. в парк „Света Гора”. Проектът представя творби на монументалното изкуство в синтез с природната среда. В него участие вземат млади автори - студенти, докторанти и преподаватели от специалност Скулптура и Стенопис на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ. Създадените инсталации обединяват витражното изкуство с пластичните форми и поставят основа за бъдещи иновативни реализации. Пластичните обекти са предназначени за паркова среда и представят природните форми - пеперуда, гъба, листа и др. Откривайки нови форми на синтез, инсталациите ще контактуват с широк кръг от наблюдатели и ще възпитават естетически ценности у зрителя.
Ръководител на творчески колектив с инсталация „Листа“ е ас. д-р Даниел Иванов, а участници са студенти от специалност „Стенопис“, 3 курс: Камелия Рахнева, Габриела Илиева, Илияна Ганева, Вержиния Раднева
Ръководител на творческия колектив с инсталация „Пеперуда“ е гл. ас. д-р. Анастасия Тонкова. Участници са докторант Пламен Кондов и студенти от 3 курс, специалност „Стенопис“: Елпида Лайлакиду, Полина Ковачева, Елена Караиванова, Дияна Николова.
Ръководители на творчески колективс  инсталация „Гъба” са д-р. Велина Сталева и докторант Весела Петрова. Участници са д-р. Велина Сталева, докторант Весела Петрова и студенти от 2 курс, специалност „Стенопис“: Женя Калева, Калин Михов, Биляна Веселинова, Камелия Александрова.
Метални конструкции – ас. д-р. Мартин Митев
Пластични дървени елементи – докторант Иван Николов
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на национален фонд „Култура“ и в партньорство с Катедра Стенопис, ФИИ, ВТУ и Община Велико Търново. Ръководител на проекта е д-р Велина Сталева, а координатор - докторант Весела Петрова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов