Изложба, посветена на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“, откриха в Габрово

Велико Търново Лайф

04-08-2020, 12:31

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С откритата вчера в Националния музей на образованието изложба „Събрали сме се да творим добро“ Габрово отбелязва 151 години от създаването на женското дружество „Майчина грижа“ – третата милосърдна и благотворителна организация по българските земи през Възраждането.

Подготвена от ЖБД „Майчина грижа“, Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието, експозицията проследява благородната, всеотдайна и вълнуващата мисия на габровските жени от 1869 г. до днес.

Оригиналните документи, снимки, спомени и културни ценности са летопис, своеобразно послание и израз на надеждата, че стремежът да творим добро е най-високият смисъл на човешките ни усилия.

Изложбата „Събрали сме се да творим добро“ беше показана за пръв път в габровската художествена галерия „Христо Цокев“ миналата година по повод 150-тата годишнина на дружеството.

Новото, обогатено с веществени материали от фонда на НМО издание, допълва историческия разказ за най-важната мисия на дамите в Габрово – образование за девиците, помощ за бедните и подкрепа за талантливите ученици.

Изключителният принос на „Майчина грижа“ за насърчаване и подпомагане образованието на младите момичета, е откриването на Стопанското училище през 1901 г., организацията и издръжката на учебното заведение, привличането на един от най-големите индустриалци в Габрово и България – Пенчо Семов, за каузата на девическото образование.

Специалните предмети, по които се обучават девойките, са шев, домакинство, бродерия и отглеждане на деца. В изложбата са показани образци на ръчно изработени фини ажури, нежни апликации за бельо и горни дрехи; шарки; декоративни и покривни бодове; различни бродировъчни операции, фестони... богатство от нежност, деликатност, умение и усърдие, на което съвременните момичета могат да завидят.

високото ниво на подготовка в Стопанското училище, продължило като Девическо практическо занаятчийско училище „Хаджи Радка Пенчо Семова”, свидетелстват тетрадките на ученичките – по отделните предмети, за годишните изпити, наградите на училището и признанието, което получава. Всяка една тетрадка - по оформление, съдържание, структуриране на рисунките и моделите, прилича по скоро на моден журнал, отколкото на ученическо пособие. Акцент сред показаните музейни експонати е училищното знаме - осветено при откриването на новата сграда. Впечатляващ като идея, изработка и послание („Трудът е богатство“), двулицевият символ разкрива и част от драматичната и превратна съдба на „Майчина грижа“. На гърба на знамето, освен годината на освещаване на новата сграда – 1935-та, стои и 1944-та, което подсказва, че училищната светиня е преработвана след обществено-политически промени и национализацията.

Впечатляват добре запазените снимки – на девическата фанфарна музика (една от първите в областта), училищните униформи на момичетата, многобройните материали, свързани с дейността на дружеството и неговите председатели през десетилетията – все уважавани и достойни личности.

Събитията след 1944 година променят съдбата на женското дружество – то се влива в редиците на Отечествения фронт.

Но каузата остава.

Голяма част от изложбата е посветена на дейността на „Майчина грижа“ след демократичните промени – възстановяване на фонда на името на х. Радка Семова, учредяване на фонд на името на Стефана Богдан-Генчева за подпомагане на даровити деца, учредяване на дарителски фонд „Д-р Тота Венкова“ и десетки още примери за благотворителната дейност на дамите в ново време под девиза „Събрали сме се да творим добро“.

На откриването, което се състоя в двора на музея заради противоепидемичните мерки, присъстваха представители на Община Габрово, културни институции и организации, партньори на ЖБД „Майчина грижа“, членове на дружеството, гости.

Изложбата в НМО ще бъде отворена за посетители през месец август.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов