Балансирано хранене препоръчва на бременните chef Андре Токев

Животът

09-08-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бременните жени да се хранят балансирано като следят дневния калориен прием препоръчва chef Андре Токев, който наскоро стана дядо. Кулинарният гуру беше гост на откриването на най-новия офис на българската тъканна банка за съхранение на стволови клетки във Варна. Знанията си относно храненето на бременните chef Токев усъвършенства по време на бременността на дъщеря си миналата година.  

Според известния в гилдията с енциклопедичните си знания готвач, последните проучвания сочат, че храненето „за двама“ през бременността не е добър подход. „Бременната жена се нуждае средно от 1900 килокалории за деня – точно толкова колкото и преди бременността. Нуждата от увеличаване на порциите се появява едва в последния триместър, когато енергийният прием трябва да се увеличи до 2400 ккал.“, съветва топ готвачът. Ако през единият ден се хапне повече, на следващия е добре да се балансира с по-лека храна.

Освен за големината, бременните жени е добре да следят и за съдържанието на порциите си, съветва chef Токев. Пълноценната храна е тази, която съдържа оптимални количества протеин, въглехидрат и полезни мазнини. Стратегията, която гарантира здравословно разнообразно хранене, е да се подготвя седмично меню и да се набавят продуктите за него предварително. В чинията на бременната жена трябва да присъстват спанак, броколи, марули и черен дроб за набавяне на важната за периода фолиева киселина. Витамин D3 пък се съдържа в яйцата, овесените ядки и мазните риби. Рибите са добър източник и на омега 3 и омега 6 мастни киселини. За изграждане структурата на ембриона chef Токев препоръчва да се консумират ядки, бобови храни, твърди сирена, смокини и банани за набавяне на желязо, калций и магнезий. Бременните жени трябва да избягват захар. Според последните проучвания консумацията на захар не трябва да надвишава 40 грама на ден.

За здравословна закуска на бременната жена chef Андре Токев препоръчва овесена каша. Веднага след сваряването на овесените ядки се добавят малко настъргани моркови, които да омекнат от топлината за по-лесното им храносмилане. След като изстине кашата, се добавят малко сусамов тахан, натрошени ядки кашу или бадеми и мед. За основно хранене добър избор е лещата, приготвена с домати. За екзотичен привкус, chef Токев препоръчва добавянето на съвсем малко къри и канела. Завършекът идва със сол, пипер, малко лимон и зелена билка.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)