По проект за над 820 000 лв. обновяват квартал „Симеон Ванков“ в Свищов

Мисия

09-08-2020, 16:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В свищовския ж.к. „Симеон Ванков“ се проведе среща на  живущите в квартала с кмета на община Свищов Генчо Генчев, зам.-кмета д-р Анелия Димитрова и екипа за управление на проект „Обновяване на градска жизнена среда ж.к. „Симеон Ванков“, във връзка с представяне на дейностите по него.

Проектът, който е част от резервния списък на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, и се реализира благодарение на 100% изпълнение на Инвестиционната програма на Общината, се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на обща стойност 820 992,91 лева с ДДС. Той е естествено продължение на вече реализираните дейности в обхвата на улици и междублокови пространства по вече изпълнен през 2018 г. проект по ОПРР  и е част от цялостна концепция, свързана с преосмисляне ролята на междублоковите пространства като част от живота на местната общност.

На срещата с гражданите бяха представени предвидените дейности и целите на проекта. Присъстващите отправиха своите предложения, мнения и препоръки във връзка с обновяването на квартала, като получиха отговори на редица въпроси, които ги вълнуват.

Кметът на Общината подчерта, че няма да бъде правен никакъв компромис с качеството на изпълнение на проекта и прикани живущите в квартала да представят в срок от една седмица своите писмени предложения за подобряване и функционалност на проектното предложение, за да може екипът по изпълнение да се съобрази с тях и да ги приложи при окончателното му оформяне. Зам.-кметът д-р Димитрова каза, че за общинското ръководство е изключително важно хората във всички квартали на града да получават еднакво внимание и грижа, независимо от това дали живеят в покрайнините или в централната част. Тя изрази своята радост от възможността на Общината да създаде чудесни условия отдих на живущите и игри за малчуганите като подчерта, че е изключително важно след изпълнението на проекта направеното да се пази и всички заедно да се грижат за уредите, кътовете за отдих и спортните съоръжения.

Проектното предложение предвижда дейности за подобряване и реновиране на градската среда като обхваща междублокови пространства с обща площ от 7 827,50 кв.м. Реализирането му цели да допринесе за повишаване на привлекателността и конкурентоспособността на град Свищов, с оглед осигуряване на добро качество на живот, достъп до основни услуги и нови възможности за икономическо и социално развитие.

Заложените дейности включват:

• рехабилитация на бордюри и тротоарни настилки;

• подмяна на алейните и пешеходни настилки;

• обособяване на кътове за отдих;

• подмяна нa елементите на градското обзавеждане – пейки, кошчета, беседки, и др.;

• изграждане на детски площадки;

• създаване на условия за активен отдих;

• реконструкция на зелени площи и създаване на нови зелени площи;

• монтиране на улично лед осветление и други дейности.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)