Забавни съботи в Етнографски музей – Долна Оряховица

Мисия

11-08-2020, 08:00

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Цели шест сезона 2014 г. до 2019 г. Исторически музей – Горна Оряховица осъществява успешно своята ваканционна програма „Семейни съботи”. Фамилните занимания продължават през целия летен сезон (от 15 юни до 14 септември). Проектът среща много почитатели! Малки и големи посетители преоткриват историята и традициите на родния край. Разширява се търсенето на нови приятели, като тази година за първи път отваря врати един от филиалите на музея за една кратка ваканционна програма, която се нарича „Забавни съботи в Етнографски музей – Долна Оряховица“. Инициативата е организирана в партньорство с Кметство Долна Оряховица.

Както се полага на една етнографска експозиция, в нея има за има „за всекиго по нещо”. Затова музейните специалисти предлагат на своите посетители заедно да сътворят една изложба „Нашият музей през вашия поглед”. Идеята е на специално подготвени табла да бъдат подредени рисунки, на които посетителите да изобразят онова, което най-много ги е впечатлило в музея. Тази изложба ще остане и като приключат съботните срещи. Освен всичко това са подготвени и интересни игри и занимания, свързани с историята, старите занаяти, вярвания и обичаи. Посетителите ще се докоснат, буквално и емоционално, до древни човешки знания и умения, участвайки в специални творчески ателиета, посветени на средновековните оръжия и бойни тактики, на празничните и обредните хлябове, на изработването на совалкова дантела и шевици, на грънчарския занаят.

Входната такса от 2,00 лв. за семейство ще даде всекиму възможност да участва в работните ателиета, да се включи в игрите и да разглежда музейните експозиции. Ваканционната програма в Етнографски музей – Долна Оряховица“ ще се проведе от 15 август до 5 септември, 2020 г., всяка събота от 10 до 16 ч. Разбира се, инициативата ще е изцяло съобразена с въведените противоепидемични мерки!

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов