Регионален исторически музей-Велико Търново готви каталог с най-големите си ценности

Мисия

12-08-2020, 13:18

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

          Регионален исторически музей-Велико Търново подготвя каталог с най-големите ценности от своите колекции. Луксозното издание е по повод 150 години от създаването на културната институция, която ще бъде официално отбелязана в началото на 2021 г.

          Каталогът ще е двуезичен на български и английски език и в него ще бъдат представени над 350 артефакта и предмета от праисторията до недалечното минало, съхранявани в музея. В изданието ще бъдат включени археологически находки, монети, икони, църковна утвар, етнографски предмети, оръжия от различни епохи, предмети, свързани с исторически дати и личности, документи, снимки и др.

          Някой от културните ценности са добре познати на широката общественост и могат да се видят в експозициите на музея във Велико Търново и Арбанаси. Други се съхраняват във фондове и ще бъдат публикувани в каталога за първи път с подробни описания.

         Едни от най-ценните музейни притежания ще бъдат представени в рубриката „Музейни съкровища“ на сайта на културния институт https://museumvt.com/bg/ и на страниците на Регионален исторически музей - Велико Търново в социалните мрежи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов