Тази вечер наблюдаваме Персеидите - velikotarnovo.utre.bg

Тази вечер наблюдаваме Персеидите

12 август 2020, 14:44 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Интензитетът ще е 110 метеори/час, а Луната няма да пречи на наблюденията

Астрономите от БАН съобщават, че именно тази вечер ще бъде пикът на може би най-наблюдавания метеорен поток у нас - Персеидите. Интензитетът ще е 110 метеори/час, а Луната няма да пречи на наблюденията, защото ще е в последната си четвърт. Учените съветват, че ако искаме да наблюдаваме метеоритния поток, то е по-добре да излезем от града, тъй като светлинното замърсяване от него ще пречи на добрите наблюдения.

Заради топлото време, Персеидите са най-наблюдавания метеорен поток в България.

Метеоритния поток се дължи на преминаването на кометата Суифт-Тътъл в близост до Слънцето през 1992 година. Тя преминава в близост до нас на всеки 133 години. Именно при преминаването ѝ в близост до нашата звезда, са се отчупили малки частици, които после изгарят в атмосферата ни, когато планетата ни преминава в тяхната зона, всеки август. Именно изгарянето на метеорите предизвиква красивото явление.

Според астрономите е много трудно да видим 100 метеорита за един час, но при достатъчна отдалеченост от града и късмет, то можем да видим десетки. Облачността, обаче може да попречи на наблюденията.

Учените допълват, че за други части на планетата пикът се е падал миналата вечер.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета