Приключи проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”

Мисия

13-08-2020, 16:14

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още три блока са с модернизиран облик

С  пресконференция в ОИЦ днес, приключиха дейностите по проект "Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица". На събитието присъстваха заместник-кметът по финанси Николай Георгиев,  ръководителят на проекта инж. Ивайло Обрешков и други представители от екипа, които обобщиха реализираните дейности, постигнатите цели и резултати.

В рамките на проекта са санирани три жилищни блока на улиците „Росица”, „Камчия” и „Генерал Скобелев”. Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, и покрив; подмяна на дограма и други  прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове са освежени и стълбищните клетки и е осигурена достъпна среда до входовете на сградите.
С реализирането на проекта е повишена енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства преминаха в по-горен клас на енергопотребление. Подобрена е и жизнената им среда. 

Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Договорът между Министерство на регионалното развитие и благоустройството в качеството му на управляващ орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и Община Горна Оряховица в качеството на бенефициент по проекта бе подписан на 14 май 2019 г. Общата стойност на проекта е 1 724 239 лв., от които 85 % са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет.

Към момента по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Горна Оряховица са санирани 14 панелни блока. Освен жилищни сгради, модернизирани са и три учебни заведения - ДГ „Бодра смяна“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ДГ „Елена Грънчарова“, както и сградата на Дирекция „Социално подпомагане”. През последния програмен период, железничарският град доби нова градска среда, кръгово кръстовище за улеснение на трафика, приют за бездомни лица с капацитет 15 души. Парк „Детски кът” доби изцяло нов вид, а за икономическото развитие на града допринася реконструираната улица „Иван Момчилов”.

Предстои да бъдат модернизирани парк „Градска градина” и Кризисният център от резервния списък на ИП, както читалище „Братя Грънчарови”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов