Помагат на малките предприятия с още една процедура

Животът

13-08-2020, 17:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

"Още една процедура ще предоставя пари за малки предприятия, защото има сегмент от пропуск. Досега те са били пропуснати от двете процедури. Става дума за 80 милиона лева.

Дискусионен остава въпросът дали това ще са компании с над 500 или 300 хиляди лева. Максималният размер е 50 000 лева, но е възможно след минаване през наблюдаващия комитет това да стане и 100 000 лева. 15 000, 30 000 и 75 000 лева ще се предоставят на малки, средни и големи предприятия на 100 % според големината на фирмите". Това каза на брифинг министъра на икономиката Лъчезар Борисов относно напредъка по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от министерството. Той се проведе след среща със синдикалните и работодателски организации в Министерството на икономиката

В процедурата ще бъдат включени микро, малки и средни предприятия. Микропредприятията ще получават до 15 000 лева, малките с до 30 000 лева, а средните с до 75 000 лева.

Борисов каза, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв. 

"По програмата Иновоции и конкурентоспособнос ще дойдат 400 милиона лева. През септември се очаква парламентът да приеме законови промени, които да дадат шанс на бизнеса тези средства да бъдат усвоени максимално бързо.

Дигитализация, възстановяване и растеж ще е друга програма, по която ще се предоставят 80% от вложените средства. Идеята е бизнесът да стане по-гъвкав и иновативен. Възобновяемите източници също са акцент, за да се намалят разходите за електроенергия за бизнеса", допълни той.

"Цифрови и зелени иновации ще се подпомагат също с 80%. Акцентът тук е върху иновациите. Готов е и отчетът на Министерството на икономиката от встъпването в длъжност на новия екип.

България няма да е засегната като Великобритания с 20%, но кризата така или иначе ще засегне нашата икономика, затова с бизнеса се работи експедитивно за усвояване на европейските средства. Отчетът вече е качен на интернет-страницата на ведомството", каза още Лъчезар Борисов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)