С 10% се увеличават клиничните пътеки за медицинска дейност

Животът

14-08-2020, 17:43

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Решението влиза в сила от 1 август

С 10% се увеличават клиничните пътеки за медицинска дейност. Това става възможно, след като беше подписан анекс към Националния рамков договор. "Днес беше подписан анекс към Националния рамков договор, с който реализираме политиката на българската държава по отношение на увеличаване на средствата в сектор здравеопазване", каза на брифинг пред медиите здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Целта е да се осигури финансиране за тестове за пациенти с коронавирусна инфекция.

Над 350 болници ще работят с увеличени цени на всички клинични пътеки, като увеличението е с 10 на сто. Решението влиза в сила от 1 август.  Според анекса най-голямо ще бъде увеличението на клиничната пътека, по която се лекува Covid-19, цената ѝ става 1200 лв.

В първичната извънболнична помощ, която касае над 4400 практики, се предвижда увеличение на всички дейности до 31 декември средно с 10%, или между 1 и 2 лева за дейност. Отново с 10% се повишават цените на първичните и вторичните прегледи, което касае над 6000 практики, увеличават се и обемите, допълни министърът.

В денталната помощ се предвижда повишаване на цените на дейностите средно с 10 на сто, с изключение на протезите, като увеличението ще влезе в сила от 1 септември.

На аптеките, които обработват рецепти за 100 процента платени лекарства от НЗОК, ще се увеличи заплащането на рецепта с 10 на сто.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров каза, че Надзорният съвет на НЗОК е решил с икономиите в бюджета на НЗОК да започне плащане на надлимитната дейност на болниците.

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков оцени като прагматични и плодотворни преговори с Надзорния съвет на НЗОК. Днес е подписан и анекс за денталните дейности. Увеличението с 10 на сто на всички дентални дейности е решителен момент и те ще послужат за подобряване на възнагражденията и на качеството на услугата, каза още той.

До 126 млн.лв. ще се отпуснат в бюджета на НЗОК, за да се покрият договореностите до края на годината.

Предстои проверка и анализ на всички дейности, извършени, но неплатени от НЗОК от 2015 год. досега, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Анализът ще бъде готов до началото на октомври.

На този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК, каза още Начева.

Електронното ежедневно отчитане на извършената дейност от личните лекари ще се тества през септември и октомври, идеята е да влезе в сила от януари следващата година, посочи още Начева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)