17 август назад във времето

Велико Търново Лайф

17-08-2020, 07:10

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 986 г. - българските войски побеждават ромеите в битката при прохода “Траянови врата”.

През 1853 г. - след окупацията на Влашко и Молдова от руската армия е изготвена молба от влиятелни български търговци (Иван Селимински, Евлоги Георгиев Недев, Михаил Авромович, архимандрит Максим Райкович) от Букурещ, Галац и Браила до руския император Николай I с искане за автономия на българите.

През 1876 г. - Виктор Юго произнася реч във Френския парламент, в която изобличава равнодушието на европейската дипломация към жертвите на Априлското въстание в България, извършено през 1876 г. и отправя апел към Европа в защита на българския народ, пострадал от османските жестокости по време и след потушаването на въстанието.

През 1916 г. - от 17 до 22 август се осъществява настъпление на Първа Българска армия: освободени са Лерин (17 август) и Костур (22 август). Водят се боеве при връх Чеган. Втора Българска армия настъпва на изток от р. Струма. До края на месеца е освободен районът между р. Струма и р. Места без Сяр, Драма и Кавала (по споразумение с Гърция). За няколко месеца там се установява 20. турски корпус с щаб в с. Зиляхово.

През 1926 г. гръцки войски разрушават паметника на загиналите български войници от Македонската дивизия по време на Първата световна война, издигнат на връх Тумба в Беласица.

На 17 август по света: 1502 г. - Христофор Колумб обявява Хондурас за собственост на Испания.


През 1896 г. - Джордж Кармак открива злато в един от притоците на река Клондайк в Канада - “Рабит Крийк”, с което поставя началото на златната треска в района.

През 1916 г. - Румъния приема да се присъедини към Антантата по време на Първата световна война.

През 1977 г. - осъществена е експедиция до Северния полюс от руския атомен ледоход “Арктика”. Това е първият кораб, който достига полюса.

На 17 август са родени: полският крал Ян Собиески, последният австрийски император Карл І...

На 17 август умират: пруският крал Фридрих ІІ, националният герой на Аржентина Хосе Марти...



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов