Вълчев: По медицински причини ще може да се учи дистанционно

Животът

17-08-2020, 11:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Става въпрос за ученици с компрометирана имунна система, обясни министърът

Новата учебна година ще стартира в реална учебна среда. Това заяви министърът на образованието пред NOVA. Боледуващи деца със слаба имунна система ще могат да учат дистанционно от вкъщи, но с медицински документ, стана ясно още от думите му.
”Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудна за всички ни - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда”, допълни министърът.
"С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство. Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение", уточни министърът.
По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

"Следващите месеци ще бъдат трудни от здравна и социално-икономическа гледна точка, а най-големият проблем ще бъде да няма парламент, тъй като много от мерките, които държавата прави, - те се одобряват от парламента", коментира министърът по отношение на актуалната политическа обстановка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов