Обредни хлябове представя Историческият музей в Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

19-08-2020, 10:39

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 22 август ще се състои второто събитие от поредицата „Забавни съботи в Етнографския музей“

Тази събота е посветена на обредния хляб, който носи Божиите символи, положени върху му чрез дървено печатче, наречено просфора. Така се нарича и самият хляб, който е ключов елемент от християнското тайнство причастие. Освен църковните печати, някога всяка християнска къща има своя „просфорник” като често в домашни условия просфорите се правят заедно с друг вид обредна украса.

С този интересен предмет – просфорният печат, идващ от преди векове, и с умението с него да се правят празнични и обредни хлябове, ще ви запознае в предстоящата забавна събота Теменуга Йорданова – уредник в Исторически музей Горна Оряховица. Заедно с музейния етнограф ще откриете Божиите символи, ще докоснете непознат предмет, ще изработите своята хлебна просфора и със сигурност ще се зарадвате на новите си откритията.

Експозициите ще продължат да ви поднасят своя разказ за отминалото време! На таблата от изложбата „Нашият музей през вашия поглед” вече са подредени множество рисунки от миналата събота, но те ще бъдат допълнени и с рисунките на тези, които ще дойдат тепърва.

 

22 август, 2020 (събота) от 10 до 16 ч, семейният билет е 2,00 лв. Това всъщност значи, че всяко дете може да доведе когото и колкото иска от своите близки, за да преживеят заедно един хубав и полезен ден. И още нещо: всички трябва да спазваме изискванията във връзка с епидемичната обстановка!

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов