21 август назад във времето

Велико Търново Лайф

21-08-2020, 07:08

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1737 г. - в София е обесен самоковският владика Симеон, който е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско. Заловен в Дупница, той е подложен на мъчения и след отказа му да приеме исляма, е екзекутиран.

През 1836 г. - по заповед на сръбския княз Милош Обренович, ръководителят на въстанието в Пиротско е екзекутиран на сръбско-турската граница, в присъствието на стотици жители от околните села.

През 1875 г. - по инициатива на Кириак Цанков в Букурещ е създадено "Българско човеколюбиво общество".

През 1877 г. започват боевете за връх Шипка. Командваната от Шакир паша колона достига до Орлово гнездо. До вечерта са предприети осем последователни атаки, отбити от българските опълченци.

На този ден през 1950 г. се провежда втори съдебен процес срещу стопански дейци, обвинени в "саботажи" и "вредителство". Седем от тях са бивши заместник-министри (един от тях - Боню Петровски, който е бивш заместник-министър на външната търговия, получава доживотна присъда), а петима са директори на държавни стопански обединения.

През 1989 г. - Турция затваря границата си с България, след като вече са се изселили 344 000 български турци.

На 21 август са родени: кънтри-певецът Кени Роджърс, диригентът Емил Табаков, писателят Ангел Каралийчев, френският крал Филип ІІ Август...

На 21 август умират: Лев Троцки, австрийският скулптор Франц Месершмит...

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов